Ze zahraničí se bude volat levněji, velí europoslanci

dkl
12. 4. 2007 11:47
Roaming má být až o 70 procent levnější
Foto: Sony Ericsson

Brusel - Klíčový výbor Evropské unie dnes propustil do parlamentu směrnici, která by měla upravovat ceny volání z mobilních telefonů ze zahraničí.

Návrh počítá s tím, že volání z jedné členské země do jiné by stálo maximálně 40 eurocentů, tedy asi 12 korun. Příchozí hovory by pak mohly být zpoplatněny do výše patnácti eurocentů, což jsou asi čtyři koruny.

Tím by se ceny za volání v rámci různých států EU snížily až o sedmdesát procent.

O návrhu bude v květnu hlasovat Evropský parlament. Jelikož ale prošel výborem, nečekají se při schvalování větší problémy. Očekává se i dohoda jednotlivých členských států v červnu.

Vysoké náklady

Mobilní operátoři vždy omlouvali vysoké ceny za přeshraniční volání vysokými náklady na spojení do konkurenční sítě.

Ale Evropská komise spočítala, že čistý zisk z roamingových telefonátů činí 8,5 miliard eur, tedy asi čtvrt bilionu korun, za rok.

"Například je jeden stát, kde za hovory doma platíte pět centů za minutu. Pokud ale vyjedete za hranice a voláte domů, musíte zaplatit tři eura. Nikdo není schopen tento rozdíl jasně vysvětlit," říká člen europarlamentu Paul Rubig dle BBC.

Nechte to na nás

Telefonní společnosti přesto tvrdí, že nová legislativa nic nenapraví.

Foto: Aktuálně.cz

Eirini Zafeiratou z lobbyistické skupiny GSM Europe trvá na tom, že ceny již klesají díky konkurenci.

"Za posledních několik let klesly ceny o čtvrtinu a zákazníci, kteří cestují více, si mohou vybrat zvláštní tarify, které jejich požadavkům na levné volání ze zahraničí vyhovují," říká pro BBC.

Evropská komise se poplatky za roaming zabývá již od roku 2000.

 

Právě se děje

Další zprávy