iPod se solárním panelem. Už žádné napájení ze sítě

Redakce EKO, Reuters
7. 6. 2008 13:10
Vysoká cena ropy nutí ke změně
Foto: Reuters

Boston - Spojené státy se obrací ke slunci. Solární panely zásobí energií kalifornská vězení, basellový stadion bostonských Red Sox a brzy možná i váš iPod.

Společnost Apple přišla s bláznivým nápadem. Do svých iPodů hodlá nainstalovat solární panely, které by nahradily tradiční napájení ze sítě.

Ve svém snažení ale není Apple jediný. Stále se zvyšující cena ropy a uhlí přiměla k vybudování solárních panelů na střechách již řadu podniků.

Panely nedávno vyrostly i na střeše baseballového stánku bostonských Red Sox, loňského vítěze americké MBL. Podle informací klubu tak ušetří více než třetinu zemního plynu, který až doteď využívali na ohřev vody.

Americké domácnosti ale stále zaostávají, za což může především vyšší počáteční investice. Experti jsou přesto optimističtí.

"Za dva, tři roky by mohla solární energie konkurovat ostatním zdrojům energie," tvrdí  analytik Vishal Shah z investiční banky Lehman Brothers.

A souhlasí s ním i ředitel největší solární společnosti v USA SunPOwer Corp.Tom Werner. „Ve Spojených státech, ale i jinde na světě se solární energie dotáhne na ostatní tak za pět let. Nebo možná už v roce 2010," prohlásil sebevědomě.

Spojené státy jsou čtvrtý největší trh se solární energií po Německu, Japonsku a Španělsku. V roce 2007 vyprudukovaly 750 megawatů, což je dost pro 550 domácností.

 

Právě se děje

Další zprávy