Microsoft bojuje proti Bruselu o miliony

Adam Junek
24. 4. 2006 0:00
Lucemburk Zneužíváte své postavení, tvrdí Evropská komise. Jsme fér, odpovídá Microsoft. Rozhodnutí je ode dneška v rukou soudu.

V Lucemburku totiž dnes poprvé zasedne třináctičlenný tribunál evropského Soudu první instance. A během pěti dnů bude poslouchat argumenty pro a proti v největší kauze týkající se duševního vlastnictví, do níž se komise kdy pustila.

"Microsoft zneužívá svého postavení na trhu a brání svým soupeřům v řádné konkurenci," tvrdí komise. Uložila proto americké firmě v březnu 2004 zatím nejvyšší pokutu 497 milionů eur. Navíc firma měla část informací o svých programech sdílet s konkurencí a odstranit mp3 přehrávače ze svého základního systému.

Pokutu firma nejbohatšího muže na světě Billa Gatese zaplatila, od léta 2005 skutečně Windows Media Player není v základním systému Windows. Přesto se nehodlá s prohrou smířit. Zatím neúspěšně se bránila u soudu proti pokutě. Nyní je na řadě samotné rozhodnutí komise.

"Historie hovoří sama za sebe. Naši konkurenti nejenže přežili, ale dobře se jim daří," vyjádřil se Microsoft na adresu společností jako RealNetworks nebo IBM, které vznesly své stížnosti u komise.

Celé jednání v Lucemburku může trvat i několik měsíců, nebo spíše i rok. Pokud však bruselská administrativa vyhraje, dají se čekat další kroky proti Microsoftu.

Komisařka pro volnou soutěž Neelie Kroesová již napsala varovný dopis šéfovi firmy Stevu Ballmerovi. Jde o novinku od Microsoftu, systém Vista.

Podle Kroesové totiž opět firma používá stejnou taktiku. Tedy zneužívá toho, že 90 procent počítačů a laptopů používá její operační systém. O hloubkovém vyšetřování zetím nebylo rozhodnuto. Ostatně komise musí vyčkat, až bude Vista na trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy