Krize na Islandu pokračuje. Stát převzal největší banku

Zahraničí Reuters Zahraničí, Reuters
9. 10. 2008 11:07
Stát nyní dohlíží již nad třemi největšími bankami v zemi
Finanční atmosféra je na Islandu mrazivá.
Finanční atmosféra je na Islandu mrazivá. | Foto: Pavla Hejlová, Aktuálně.cz

Reykjavík - Islandská vláda převzala ve čtvrtek kontrolu nad největší bankou v zemi. Snaží se tak zabránit zhroucení bankovního systému.

Kabinet nyní dohlíží nad třemi největšími bankami na Islandu. Už dříve převzala kontrolu nad bankami Landsbanki a Glitnir, nyní se přidala i banka Kaupthing.

Země, která v posledních měsících čelila poklesu ekonomického růstu a vysoké inflaci, nyní doplatila na celosvětovou finanční krizi. Islandská koruna od začátku roku ztratila polovinu ze své hodnoty vůči euru. Islandský premiér varoval, že zemi hrozí bankrot.

"Tento postup je nutný první krok k dosažení cílů islandské vlády a parlamentu, což je zajištění operací vedoucích k pořádku v tuzemském bankovnictví a bezpečnosti tuzemských depozit," uvedl ve svém prohlášení islandský Úřad bankovního dohledu (FME) s tím, že se "plně zaručuje za domácí depozita".

Největší domácí banka Kaupthing si už před převzetím státem byla nucena vzít nouzový úvěr ze Švédska. Akcie banky prudce klesaly.

Islandský parlament v pondělí přijal legislativu umožňující vládní kontrolu nad bankovním systémem, což by mělo vést k záchraně ekonomiky země. Vláda se rovněž zaručila za všechny vklady tuzemských bank.

 

Právě se děje

Další zprávy