České banky investovaly do Islandu. Prý je to neohrozí

Pavla Adamcová Hana Vorlíčková, Pavla Adamcová, hpv, hjp
8. 10. 2008 13:45
Některé z tuzemských bank mají ve svém portfoliu islandské cenné papíry
Island - Reykjavík
Island - Reykjavík | Foto: Pavla Hejlová, Aktuálně.cz

Praha - Ekonomické zoufalství na Islandu se přeneslo i do českého bankovnictví.

Některé tuzemské bankovní domy totiž mají ve svém portfoliu islandské dluhopisy, nebo jiné cenné papíry. Aktuálně.cz to potvrdili zástupci několika z nich.

Zároveň ale ujišťují veřejnost, že se jejich investice do severské země v hospodaření výrazně neodrazí. "Naše expozice vůči Islandu je nevýznamná a nebude mít dopad na naše hospodaření," uvedla například Monika Klucová, mluvčí Komerční banky.

Obdobně reaguje i Kristýna Havligerová z České spořitelny. "Expozice Sporoinvestu na Islandu je pod 1,5 procentem, takže potenciální negativní dopad na hospodaření fondu a na majetek klientů bude minimální," řekla deníku Aktuálně.cz.

Podle ní jsou investice ve Sporoinvestu dlouhodobé a tak vývoj portfolia je třeba posuzovat ve střednědobé perspektivě let, nikoli v perspektivě týdnů nebo měsíců. "O budoucí výkon fondu ve střednědobém horizontu nemáme obavy. Celkově situaci na Islandu v České spořitelně analyzujeme a vyhodnocujeme potenciální rizika," dodala.

ČSOB se odmítla vyjádřit. "Přesná čísla budeme zveřejňovat v rámci hospodářských výsledků za letošní kvartál," uvedl výkonný manažer ČSOB Ivo Měšťánek.

Česká zastoupení Volksbank, mBank ani GE Money Bank žádné islandské cenné papíry ve svém portfoliu nemají.

Podle informací Aktuálně.cz případný dopad islandské krize na tuzemské banky v současné době analyzuje i Česká národní banka.

Island stojí na pokraji krachu. Jeho měna - islandská koruna - se během posledního týdne propadla oproti euru o více než čtvrtinu. Vláda znárodnila druhou a třetí největší banku a žádá Rusko o pomoc v hodnotě čtyř miliard eur.

 

Právě se děje

Další zprávy