Krize mění Moskvu. Zkracuje kolony aut

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
7. 3. 2009 10:00
WSJ: Doprava díky vyšší nezaměstnanosti v Rusku klesá
Rusové letos prostojí v kolonách o 30 procent méně času.
Rusové letos prostojí v kolonách o 30 procent méně času. | Foto: Jiří Just

Moskva - Obyvatelé ruské metropole zjistili, že ekonomická krize přinesla přeci jednu výhodu - v Moskvě totiž zmírnila pověstné nekonečné hodiny v dopravních zácpách.

Motoristé oproti podzimu prostojí v moskevských kolonách o 30 procent méně času, píše list Wall Street Journal.

A důvod? Krize sice zpomaluje obchod a zrychluje nárůst nezaměstnanosti, zároveň ale snižuje dopravní ruch v hlavním městě, které je známé svou neprůjezdností.

Ačkoli Moskva byla v porovnání s ostatními ruskými městy v počtu aut na osobu až šestá, trpí nejhoršími dopravními zácpami v zemi.

Infrastruktura vznikla v dobách, kdy byla soukromá auta výjimkou a ulice sloužily v první řadě pro přehlídky komunistické strany. Dopravní experti si v současnosti stěžují na řadu kruhových objezdů či konstrukcí, které blokují silnice. Kritizují také neschopnost města přizpůsobit dopravní síť rostoucí poptávce, jak to udělaly ostatní evropské metropole.

Ve všední dny začínaly zácpy v 16. hodin a hlavní ulice byly do 22. hodiny stále plné. "Teď špička začíná v šest odpoledne a do půl osmé či osmi se už dá projet bez problémů," říká Vladislav Borodin, šéf monitorovací služby Yandex.

Ve zlepšených dopravních podmínkách si libují především kurýrní služby.

Doprava ve městech upadá

Po pěti letech stabilního nárůstu dopravy se některé světové metropole začaly potýkat s poklesem, který souvisí s upadajícími ekonomikami. Osobní i nákladní přeprava v Anglii, Francii, Belgii, Indii a Spojených arabských emirátech od podzimu loňského roku zpomalila.

Největší pokles je přitom podle analytiků v nákladní dopravě. Osobní přeprava, včetně autobusů a soukromých dodávek, od konce roku 2008 přibrzdila také. Lidé totiž přicházejí o práci a zůstávají doma nebo se stěhují z města pryč, uvádí list.

Počet nezaměstnaných v Moskvě s 10,5 miliony obyvatel vzrůstá o dva tisíce osob týdně, tvrdí vládní odhady. "Všichni už nechodí tolik ven a méně nakupují," říká Juri Svešnikov z moskevské dopravní unie.

Ekonomika Ruska před krizí rostla ročně o osm procent a miliony Rusů nakupovaly automobily. Téměř polovina z těchto nákupů byla na úvěr. To ale jen do doby, než banky začaly zvedat úrokové sazby a zpřísňovat úvěrové podmínky. "Teď se na úvěr prodá 10 až 15 procent vozů," upřesňuje Sergej Tšelikov, ředitel firmy Avtostat. 

 

Právě se děje

Další zprávy