Korupci v Siemensu řeší soud. Obviněn manažer

Redakce EKO
26. 5. 2008 13:10
Zaměstnanec firmy Siekaczek měl uplácet zákazníky

Frankfurt/Mnichov - Bývalý manažer společnosti Siemens Reinhard Siekaczek míří k soudu. Zpovídat se bude z uplácení zákazníků s cílem zajistit firmě lukrativní zakázky.

Jeden z největších korupčních skandálů německé historie nekončí. Mnichovský soud jej bude projednávat celé dva týdny. Poté padne verdikt nad jedním z obžalovaných.

Obviněných bude více

Kromě Siekaczeka je mezi obviněnými i člen představenstva Johannes Feldmayer podezřelý z uplácení šéfa odborové organizace AUB Wilhelma Schelského.

Proti dlouholetému zaměstnanci firmy Reinhard Siekaczek má svědčit bývalý výkonný ředitel a předseda představenstva Siemensu Heinrich von Pierer a další členové představenstva.

Podezřelé transakce za miliardy

Siekaczek měl údajně peněžní prostředky z fondů společnosti Siemens převést na zvláštní účet, který sloužil k uplácení klientů.

Nelegálního jednání a zneužití důvěry se měl dopustit mezi lety 2000 a 2006 celkem v 58 případech.

Podle zjištění Siemensu byly v tomto období provedeny podezřelé transakce za 1,3 miliardy eur.

Vedení společnosti tak již loni v říjnu zaplatilo pokutu ve výši 1 milionu eur a soud jí zadržel 200 milionů eur, které představují zisky koncernu získané nekorektním jednáním.

K uplácení vládních úředníků údajně došlo celkem v 77 případech v Libyi, Nigérii a Rusku. Černé fondy vznikaly ale i v dalších částech světa, například na Blízkém Východě nebo v Jihovýchodní Asii.

 

Právě se děje

Další zprávy