Bývalý šéf Siemensu ve firmě končí. Definitivně

Red eko, čtk
20. 4. 2007 9:35
Kvůli úplatkům odchází i z dozorčí rady

Berlín - Na post předsedy dozorčí rady dnes v noci rezignoval Heinrich von Pierer. Tento bývalý šéf největší německé elektrotechnické firmy ztroskotal na korupčním skandálu.

"Soudím, že nové obsazení místa předsedy dozorčí rady rovněž přispěje k tomu, aby se náš podnik opět vymanil z negativních titulků a ocitl se zase v klidných vodách," řekl von Pierer v Mnichově, kde má koncern sídlo.

Vystřídá ho Gerhard Cromme, který stejný post zastával ve společnosti ThyssenKrupp.

Nevěděl o tom?

Von Pierer byl v minulých týdnech pod stále větším tlakem kvůli aféře se systémem černých fondů. Podle dosavadního vyšetřování fondy nezákonně vznikaly už v době, kdy stál von Pierer v čele koncernu.

Foto: Siemens

Bývalý šéf ale tvrdí, že se tak dělo bez jeho vědomí. V minulých letech údajně zmizelo v černých pokladnách až 420 milionů eur, tedy přes 11 miliard korun, které se možná využívaly také na úplatky v zahraničí.

Von Pierer tradičně patřil mezi uznávané německé manažery. Je v poradním sboru kancléřky Angely Merkelové a svého času byl i jedním z kandidátů její strany CDU na úřad prezidenta země. Siemensu šéfoval v letech 1992 až 2005. 

Další obvinění

Jedním z obviněných v aféře je člen představenstva Johannes Feldmayer. Mimo jiné je podezřelý, že uplácel šéfa odborové organizace AUB Wilhelma Schelského. 

V tomto aspektu se aféra podobá korupčním skandálu automobilového koncernu VW, ve kterém už letos byl k podmíněnému trestu vězení odsouzen bývalý personální ředitel Volkswagenu Peter Hartz.

Mimo jiné podplácel odborového bosse Klause Volkerta, jehož organizace bez většího odporu vstřebávala nezbytné změny v chodu podniku. Volkerta soud teprve čeká. Kauzy v obou firmách jsou právně a hlavně politicky kuriózní tím, že se německá justice poprvé zabývá kupováním odborových špiček.

 

Právě se děje

Další zprávy