Úplatky Siemensu končí razií a zatýkáním

dkl, ČTK
27. 3. 2007 16:00
Mnichov - Policie provedla razii ve třech německých kancelářích gigantu Siemens a zatkla člena představenstva Johannese Feldmayera.

Ten už si vyslechl obvinění ze zneužití důvěry a nyní je ve vyšetřovací vazbě. Pod drobnohled vyšetřovatelů se zároveň dostaly kanceláře v Norimberku, Mnichově a Erlangenu.

Feldmayer byl vyšetřován již před měsícem. Policie chtěla zjistit, zda dohoda o konzultacích, kterou uzavřel s šéfem odborů Wilhelmem Schelskym, obsahovala i ustanovení o nezákonných platbách.

"Přesné důvody neznáme, ale týká se to aféry v AUB. Siemens s úřady plně spolupracuje," řekla dnes agentuře AP mluvčí Siemensu Konstanze Tauberová.

Foto: Siemens

Uplacený odborář

Vyšetřovatelé se v Siemensu zabývají více případy podplácení a jednou z vyšetřovacích verzí je podezření, že z účetnictví firmy byly systematicky odčerpávány finanční prostředky. Ty údajně končily na neoficiálních účtech firmy a Siemens je využíval k úplatkům, aby snáze získával zakázky.

To přinutilo generálního ředitele Klause Kleinfelda, aby najal advokátní kancelář a experty na boj s korupcí. Jejich úkolem je zjistit, zda má podnik dobře nastaveny interní mechanismy, a zda je možné v rámci firmy podplácení odhalit.

Padesátiletý Feldmayer v Siemensu pracuje od roku 1979 a členem představenstva je od roku 2003. V rámci skupiny je zodpovědný za informační technologie a kromě jiného i za fungování divize stavebních technologií.

Sídlo společnosti Siemens
Sídlo společnosti Siemens | Foto: Aktuálně.cz

Stovky milionů na úplatek

Schelsky byl zadržen už v únoru, a to právě v souvislosti s vyšetřováním úplatkářské aféry v AUB. Schelsky dříve pracoval jako člen závodní rady a v Siemensu působil i jako poradce v otázkách školení zaměstnanců.

Siemens s ním ale zrušil smlouvu už na konci loňského roku. Siemens tvrdí, že Schelskému od roku 2001 zaplatil asi 14 milionů eur, v přepočtu téměř 400 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy