Kolik lidí opustí Alitalii? Italské odbory se bouří

Redakce EKO, Reuters
19. 3. 2008 11:10
Bez propouštění nepřežijeme, tvrdí Air France - KLM
Francouzský šéf Jean-Cyril Spinetta se tak v ímě snaží odbory přesvědčit, že snížení počtu zaměstnanců alespoň o 1600 je nutností.
Francouzský šéf Jean-Cyril Spinetta se tak v ímě snaží odbory přesvědčit, že snížení počtu zaměstnanců alespoň o 1600 je nutností. | Foto: Air France

Řím - Italská letecká společnost Alialia spojením s Air France - KLM ztratí tisíce pracovních míst.

Převzetí italské letecké společnosti Alitalia francouzsko-nizozemskou společností Air France-KLM, přináší první problémy.

Zatímco Alitalia žádá, aby všech sedm tisíc pracovních míst zůstalo zachováno, nový vlastník zvažuje masivní propuštění.

To se samozřejmě nelíbí odborovým předákům, pro které bylo zachování stávajícího počtu pracovních míst nutnou podmínkou uzavření smlouvy. 

Podle vedení největšího evropského leteckého konsorcia Air France - KLM však není možné, aby bez škrtů společnost přežila.

Šéf Jean-Cyril Spinetta se tak v Římě snaží odbory přesvědčit, že snížení počtu zaměstnanců alespoň o 1600 je nutností. O práci by však mohly přijít další stovky na zemi pracujících lidí ve společnostech patřících k Alitalii.

Italská vláda návrh prodeje Alitalie podpořila v pondělí a uvedla, že pokud se neobjeví lepší nabídka, svých 49,9 procenta akcií prodá právě společnosti Air France-KLM, která je největším leteckým dopravcem v Evropě. 

Akcie Alitalie přesto stále klesají a dnes se dostaly až na 0,2695 eura. Air France-KLM totiž italské společnosti nabídly pouze 138 milionů eur. Jedna akcie se tak pravděpodobně prodá za deset centů.

 

Právě se děje

Další zprávy