Kellner spojuje ruský Home Credit s tamní bankou

Adam Junek
17. 5. 2007 8:28
Ruský partner - Nomos Bank - spravuje asi 90 miliard

Moskva/Praha - Další obchod v hodnotě miliard korun chystá multimiliardář Petr Kellner a jeho PPF Group. Plánuje propojit ve společném podniku svůj ruský Home Credit & Finance Bank s tamní Nomos Bank ve společném podniku a vytvořit tak zhruba desátou největší finanční skupinu v zemi s aktivy okolo 120 miliard korun.

Jako první dnes o transakci informovaly Hospodářské noviny a Mladá fronta Dnes. Společnost PPF vše oficiálně oznámila dnes ráno.

Obě strany spolu podepsaly zatím jen předběžnou dohodu. Podíly v nově vytvořeném holdingu budou určeny na základě dohodnutých principů a dále na základě auditovaných výsledků obou bank ke konci prvního pololetí letošního roku.

Již dříve deník Aktuálně.cz upozornil, že se schyluje k velké transakci, která souvisí s Home Creditem. Zdroje deníku opětovně potvrdily, že se "nezávazně" jedná o prodeji splátkové společnosti.

ČTĚTE VÍCE:
Kellner plánuje další miliardové prodeje

"Nebude to záležitostí několika příštích měsíců. Home Creditu se v zásadě daří v Česku, ale aktivity dál na východ nejsou v pořádku. V Rusku jsou velké problémy s nesplácenými úvěry. Ještě horší situace je v Kazachstánu. Nicméně kontakty s případnými investory již probíhají, ale nejde o nic závazného," uvedl důvěryhodný zdroj z Kellnerovy blízkosti pod podmínkou anonymity.

Propojení Nomos Bank a ruského HCFB je logickým krokem - Nomos má rozsáhlou firemní klientelu, HCFB zase silnou základnu drobných zákazníků.

"Spojením našich sil můžeme vytvořit universální bankovní skupinu a tím využít růstový potenciál na trzích spotřebitelského financování a bankovnictví v Rusku," uvedl spolumajitel PPF Jiří Šmejc, který řídí aktivity skupiny v Rusku.

Součástí dohody obou partnerů je závazek, že obě firmy budou nadále působit pod svou značkou.

Očekává se, že konečná dohoda o strategickém partnerství bude uzavřena v posledním čtvrtletí tohoto roku. Transakce podléhá schválení příslušných regulačních a antimonopolních úřadů.

Systém propojení aktivit v tak zvaném joint venture zvolil Kellner i v případě České pojišťovny. Ta se má propojit s aktivitami italské pojišťovny Generali ve střední a východní Evropě.

ČTĚTE VÍCE:
Kellner prodá pojišťovnu a míří do Generali
Kellner chce prodat pojišťovnu celou

"Tyto obchody spolu nesouvisejí. Ale samozřejmě se předpokládá, že se sítě Home Creditu v Rusku využije k prodeji pojistných produktů. V tom případě půjde o běžnou komerční dohodu," říká zdroj HN.

 

Právě se děje

Další zprávy