Kauza zapomenuta.Ahold má pohádkový zisk

Red Eko
21. 6. 2006 9:33
Amsterodam - Prudký nárůst zisku vykázala v prvním čtvrtletí největší nizozemská maloobchodní společnost Ahold.

Zisk vzrostl zejména díky vyšším tržbám a sníženým nákladům.

Čistý zisk meziročně vzrostl o 76 procent na 236 milionů eur a překonal odhady analytiků, vyplývá z dnešního sdělení firmy.

Provozní zisk čtvrtého největšího prodejce potravin na světě dosáhl 455 milionů eur. V tom jsou započítány i mimořádné zisky v hodnotě 66 milionů eur z prodeje majetku.

Analytici u čistého zisku čekali v průměru 197 milionů eur a u provozního výsledku odhadovali 395 milionů eur.

Ahold vytváří asi 70 procent tržeb v USA a v České republice mu patří řetězce Albert a Hypernova.

Na českém trhu loni s obratem 36 miliard korun zaujímal třetí místo, když ho předstihla německá skupina Schwarz s řetězci Kaufland a Lidl.

Ahold dnes rovněž uvedl, že začal zkoumat, jak jsou na tom méně zisková aktiva skupiny. Tuto prověrku chce dokončit na podzim.

Ahold provází skandál

Bývalý šéf Aholdu Cees van der Hoeven a bývalý finanční šéf Michiel Meurs před zhruba měsícem "vyfasovali" devítiměsíční podmínku a pokutu 225 tisíc euro každý za účetní machinace.

Jan Andreae, bývalý člen představenstva zodpovědný za operace v Evropě, dostal čtyři měsíce podmínku a pokutu 120 tisíc euro.

Po sérii amerických kauz, jako byl Enron nebo WorldCom, přišel v roce 2003 šok. Machinace s účetnictvím nejsou jen zámořská záležitost. Ahold přiznal, že nadhodnotil hospodářské výsledky.

Třetí největší maloobchodní síť světa uvedla, že v letech 2000 až 2002 si vylepšila obrat o zhruba jednu miliardu eur. A málem ji to stálo "život".

Ex-šéf Aholdu Cees van der Hoeven stanul před soudem kvůli účetnímu skandálu
Ex-šéf Aholdu Cees van der Hoeven stanul před soudem kvůli účetnímu skandálu | Foto: Dagbladet

Českých poboček firmy v době, kdy už v té době zde Ahold provozoval na dvě stě supermarketů Hypernova a Albert, se nakonec skandál nedotkl a firma zde působí úspěšně dál.

Zlomený vaz

Okamžitě poté, co aféra vyplula na povrch, odstoupil výkonný ředitel Cees van der Hoeven a jeho pravá ruka Michel Meurs. Právě oni byli dnes souzeni.

Pod taktovkou van der Hoevena Ahold expandoval na americký trh. Odkoupil společnost US Foodservice. Ta podle agentury Reuters představovala 60 procent tržeb Aholdu. Tento vysoký podíl angažmá v USA právě učinil nizozemský koncern, založený v roce 1887, tak zranitelným.

Přesto vlastně šlo o směšnou částku. Americká divize se pyšnila obratem okolo 17 miliard dolarů ročně, takže nadhodnocování o několik stovek milionů bylo spíše zbytečné.

Americká komise pro cenné papíry se nakonec s firmou dohodla, že ji samotnou žalovat nebude. Šéfové se však soudu nevyhnuli.

 

Právě se děje

Další zprávy