Jistá investice? Diamanty. Ale nekrvavé

Dušan Klimeš
7. 3. 2007 14:25
Praha - Diamanty jsou pro jedny součást luxusního šperku, pro jiné ale investice, která může vynášet desítky procent ročně.
Unikátní 603karátový bílý diamant "Lesotho Promise"
Unikátní 603karátový bílý diamant "Lesotho Promise" | Foto: Reuters

Celosvětově jde do diamantů až sedm procent volných peněz, které chtějí investoři výhodně "udat". Trend nákupu diamantů jako investic už postihl i Česko.

"Zatímco dříve se takzvané investiční diamanty na obchodech podílely deseti procenty, loni byl poměr mezi nákupem šperků a investicemi šest ku čtyřem," uvádí Přemysl Synek, šéf Diamonds International Corporation, největší české firmy obchodující s diamanty.

Čajový sáček osázený diamanty
Čajový sáček osázený diamanty | Foto: most-expensive.net

Výnos dle movitosti

Pokud se investor rozhodne uložit peníze do těchto vzácných kamenů, může očekávat slušný výnos. Podle Synka jde ale o investice, které by měly být počítány na roky, nikoli na měsíce.

"Pro investice jsou vhodné kousky s váhou alespoň jednoho karátu. Pokud tedy zájemce je ochoten dát 100 až 200 tisíc, může očekávat roční zhodnocení až tři procenta," popisuje.

Movití investoři, kteří dají více než dva miliony, mohou ale čekat zhodnocení až v desítkách procent. Vždy ovšem záleží na individuálním portfoliu.

Krvavé? Jen zlomek

Mezi lidmi, kteří kupují diamantové šperky či chtějí koupit diamant jako investici, stále panuje strach z kamenů, které jsou označovány jako krvavé.

Spojení čokolády a diamantů
Spojení čokolády a diamantů | Foto: Reuters

Ty mají původ převážně v afrických státech, kde je z jejich prodeje financována občanská válka či militantní vláda.

Od roku 2000 funguje systém certifikace diamantů zvaný Kimberleyský proces. Díky němu se podle statistik podařilo snížit počet krvavých diamantů na světových trzích z pěti procent na 0,2 procenta.

Šance, že kupující koupí některý z těchto kusů, je tak mizivá.

Rozdělná pole

Světově je obchod s diamanty již desítky let jasně rozdělen. Těžařům vládne firma De Beers, která "obsluhuje" 65 procent trhu. Druhým významným hráčem je pak Lev Leview a skupina firem, kterou ovládá.

"Karty jsou rozdány. Šance, že by bylo někým objeveno naleziště, které by mohlo způsobit výrazný posun cen, je téměř nulová," dodává Synek.

S kameny se obchoduje na burzách, kterých je po celém světě 25. Nejstarší z nich je umístěna v Antverpách a založena byla již v roce 1904. Jejím členem je i česká společnost Diamonds International Corporation.

 

Právě se děje

Další zprávy