Obří diamant vydražen za 300 milionů

Dušan Klimeš
9. 10. 2006 16:40
Antverpy - Největší diamant nalezený v posledních třinácti letech byl prodán za více než 12 milionů dolarů - a bude rozřezán na menší kousky. Uvnitř: Fotogalerie
Foto: Reuters

"Naděje Lesotha" je patnáctý největší diamant, který byl v historii nalezen.

Na dnešní aukci v belgickém městě Antverpy byl prodán v přepočtu za 300 milionů korun. Novým majitelem se stala firma African Diamond Corporation.

Nyní bude pečlivě prozkoumán, opatrně rozřezán na menší kousky a následně prodán. Podle odborníků by výsledný prodej menších diamantů mohl vynést až dvacet milionů dolarů.

Zatím však je Naděje v jenom kuse a váží 603 karátů, což je asi 120 gramů, a je asi o třetinu větší než golfový míček. Nalezen byl v dolech království Lesotho, které leží uprostřed Jihoafrické republiky.

Podívejte se vedle na fotogalerii nejmenších nejdražších věcí světa

Největší diamant, který byl kdy nalezen, vážil 3106 karátů, tedy asi 620 gramů, a jmenoval se Cullinan.

Luxus do kapsy

Diamant již drahná léta slouží jako synonymum pro luxus, okázalost a spoustu peněz. Je to takové bohatství koncentrované v několika centimetrech krychlových.

Ale nejen diamanty představují "miniaturní" bohatství. Například nejdražším Zippo zapalovačem světa je kousek z roku 1933, jeden z prvních vyrobených vůbec. Ira Pilossof ho prodal v roce 1998 za deset tisíc dolarů, tedy asi 225 tisíc korun.

Kanadská pobočka Mercedesu nechala tuto klíčenku vyrobit na zakázku. Cena se vyšplhala k dvaceti tisícům dolarů.
Kanadská pobočka Mercedesu nechala tuto klíčenku vyrobit na zakázku. Cena se vyšplhala k dvaceti tisícům dolarů. | Foto: Mercedes-Benz Canada

Stojíte o skutečně luxusní klíčenku? Ta nejdražší je určena na klíče od Mercedesu, je vyrobena z platiny a dá se pořídit už za dvacet tisíc dolarů, což je asi 450 tisíc korun. Bohužel, auto není v ceně.

I tyto ceny jsou však stále jen "odvarem" toho, co jsou lidé ochotni dát za skutečné vzácnosti, jakou je třeba baseballová kartička. Jedna taková, s podobiznou Honuse Wagnera z roku 1909 si našla nového majitele v roce 2000 a stála ho 1,27 milionu dolarů, což je v přepočtu téměř třicet milionů korun.

Díky, diamante

Nejdražší věci jsou ale stejně vyráběny za přispění diamantů. Stačí vzít asi 250 karátů tohoto kamene, osázet jimi bikini a máme zde "obleček" v ceně třiceti milionů dolarů.

Cena tohoto sáčku je 340 tisíc korun.
Cena tohoto sáčku je 340 tisíc korun. | Foto: most-expensive.net

Skutečnou kuriozitou je ale sáček čaje, na jehož výzdobu bylo použito 280 diamantů. Jeho výroba zabrala tři měsíce a zadavatelem zakázky byla firma PG Tips, která již 75 let vyrábí čaj. A tento sáček firmu vyšel v přepočtu na 340 tisíc korun.

Lidé v této firmě zřejmě skutečně čaj milují.

 

Právě se děje

Další zprávy