Irsko pracuje na záchraně, dostane další část pomoci

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
17. 5. 2011 9:10
Měnový fond pošle Irsku další kousek ze slíbené pomoci
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Washington - Další 2,24 miliardy dolarů ze slíbeného záchranného úvěru pošle Irsku Mezinárodní měnový fond.

Z celkové pomoci ve výši 30,9 miliardy dolarů už Irsko dostalo od MMF 10,19 miliardy. Dalších 90 miliard dolarů pomoci přislíbila Evropská unie.

Měnový fond ale stále dohlíží na to, zda země splňuje podmínky úvěru, jeho poslední inspekce skončila spokojeností kontrolorů.

Náměstek výkonného ředitele MMF Naojuki Šinohara uvedl, že programu, který má vést k oživení irské ekonomiky, měl správný start. Irsko se do problémů dostalo kvůli bankovní krizi, která zdevastovala tamní ekonomiku, a vláda do domácích bank napumpovala zhruba 46 miliard eur (1,1 bilionu Kč).

Šinohara upozornil hlavně na vládní reformy bankovního sektoru a plány rekapitalizace domácích bank, které jsou podle něj významným krokem k obnovení zdraví bankovního systému a důležitým bodem ekonomického oživení, napsaly agentury AP a Reuters.

Irská ekonomika loni klesla o procento. Letos čeká ministerstvo financí růst hrubého domácího produktu o 0,8 procenta. Do roku 2015 vláda plánuje snížit rozpočtový schodek na tři procenta HDP.

 

Právě se děje

Další zprávy