Strauss-Kahn, hodný padouch, který světu už teď chybí

Karel Toman
17. 5. 2011 9:45
Analýza Aktuálně.cz: Jak sexuální skandál šéfa MMF zatřese globální ekonomikou
Dominique Strauss-Kahn před soudem v New Yorku, 16. května 2011.
Dominique Strauss-Kahn před soudem v New Yorku, 16. května 2011. | Foto: Reuters

New York/Brusel - Sexuální skandál výrazné postavy šéfa Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahna (62) může postavit na hlavu mnohem víc, než jeho pozoruhodnou kariéru.

Výpůjční kapacita fondu přesahuje bilion dolarů a jeho rezerva bezmála tří tisíc tun zlata je třetí největší na světě. Poklesek správce takových aktiv může zahýbat i neklidnou globální ekonomikou.

Ohrožuje totiž nejen Strauss-Kahnovu kandidaturu na francouzského prezidenta. Otřásá i letitou dohodou, podle které si dvě nejvlivnější finanční instituce světa - MMF a Světovou banku - mezi sebe dosud rozdělovaly Evropa a USA. A kromě toho může prohloubit evropskou dluhovou krizi.

Co tedy Strauss-Kahnovo zatčení vlastně znamená?

Především nemohlo přijít v horší chvíli - policisté ho odvedli přímo od letadla mířícího do Paříže, odkud měl později odcestovat na dvoudenní schůzku evropských ministrů financí naplánovanou na pondělí ve tři odpoledne v Bruselu. Toto klíčové setkání má rozetnout kupící se problémy zadlužené periférie eurozóny.

Posílí v eurozóně německé křídlo?

Očekává se tu mimo jiné podpis dohody o novém záchranném balíku ve výši 78 miliard eur pro Portugalsko, snížení úroku na už poskytnutou pomoc Irsku a možná dodatečná finanční pomoc Řecku. Instituce jako MMF nepadá s jedním mužem, Strauss-Kahn ale zatím hrál úspěšně roli hasiče dluhové krize a jeho nepřítomnost vypjatému jednání určitě nepomůže.

"Předpoklad byl, že MMF se neotočí k Evropě zády a bude ji nadále podporovat. Když tam ale Strauss-Kahn nebude, je tento předpoklad trochu pochybný," řekl v pondělí pro televizi Bloomberg Eswar Prasad z prestižního think-tanku Brooking institutions, který pro MMF dříve pracoval.

Větší šanci tak na jednání v Bruselu může dostat tvrdší křídlo zastupované především silným Německem, které za navýšení pomoci pro Řecko žádá hlubší rozpočtové škrty. Podle kritiků přitom tvrdý postoj vůči Řecku jeho problémy jen prohloubí a uspíší tak nějakou formu restrukturalizace jeho dluhu. Tu přitom Evropská centrální banka označuje za "noční můru" a "katastrofu" hrozící novou finanční krizí.

Strauss-Kahnovým skandálem se také nejspíš uspíší to, čemu v čele MMF sám napomohl - nástup nových ekonomik na mezinárodní scénu.

Nové ekonomiky proti tiché dohodě USA s EU

Strauss-Kahnův pětiletý mandát v čele MMF sice končí až příští rok, výbor MMF ale může rozhodnout, že v jeho nejlepším zájmu bude, aby se své funkce do skončení procesu zřekl. Poté, co jeho americký zástupce John Lipsky minulý týden ohlásil, že v srpnu končí a nebude kandidovat na žádné funkce v MMF, objevila se v tisku jména jeho možných nástupců ze zemí jako Mexiko, Jižní Afrika a Indie.

MMF se tak ocitá na křižovatce, když pravděpodobně ztratí dvě výrazné postavy ve svém čele. Tlak Zemí BRIC na dosazení svých lidí do MMF a Světové banky -  vlivných mezinárodních finančních institucí, jejichž předsednictví si dosud mezi sebe neformální dohodou rozdělovala Evropa, respektive USA - nejspíš zesílí a možná budou chtít i místo prezidenta.

Doma ve Francii se zatím hroutí Strauss-Kahnovy plány stát se roku 2012 příštím prezidentem země. Prominent tamní Socialistické strany, který jako někdejší ministr financí stál v devadesátých letech u zrodu eura, měl přitom dosud velmi slušné šance. V průzkumech porážel stávajícího prezidenta Sarkozyho, k čemuž mu vydatně pomohla pověst "hasiče" světové finanční krize. Podle všeho zasloužená.

"Zbytečný" fond proměnil Strauss-Kahn v zachránce světa

Strauss-Kahn byl jmenován svým předchůdcem Rodrigem de Rato v době, kdy MMF čelil kritice, že jde o zbytečnou instituci. Po pádu Lehman Brothers v roce 2008 však MMF pod vedením Strauss-Kahna sehrál svou historickou roli, když zaplnil určité politické a mocenské vakuum způsobené hlubokou krizí Wall Street a propadem amerických finančních trhů. 

Během několika týdnů se dosavadní úzká elitní skupina nejrozvinutějších zemí G8, které vévodily USA a Evropa, rozrostla z iniciativy MMF a Strauss-Kahna na mnohem širší skupinu G20 zahrnující i země BRIC (Brazílie, Rusko, Indie a Čína). Do řešení globálních ekonomických otázek od té doby mluví i země jako Saúdská Arábie nebo Indonésie. Strauss-Kahnovi se tak podařilo uzavřít širokou mezinárodní alianci a podstatně navýšit výpůjční kapacitu MMF, poskytnutou centrálními bankami jednotlivých zemí. Fond se stal hlavní hrází v boji proti šíření paniky z globální finanční krize.

"MMF rychle přivedlo ke stolu více hráčů, kteří pomohli krizi s likviditou vyřešit," vzpomíná korespondent CNN John Defterios.

V této roli pokračoval Strauss-Kahn vloni, když se začala vymykat kontrole dluhová krize v Lotyšsku, Řecku, ale i Ukrajině, Maďarsku či Rumunsku. MMF tehdy opět hasil paniku, která začala ohrožovat existenci jednotné evropské měny a celé EU - s půlmiliardou obyvatel největšího obchodního svazku světa. "Hodným policajtem" měl Strauss-Kahn podle všeho být i na aktuální pondělní schůzce v Bruselu.

"Černý den pro francouzskou demokracii"

Pro drtivou většinu lidí jsou teď ale tyto jeho zásluhy překryty čerstvým sexuálním skandálem a představou nahého finančníka sápajícího se po pokojské. Jakkoliv je prezident MMF zatím jen obviněn a má právo se hájit, jeho potíže s nezkrotným sexuálním apetitem zjevně nespadly z nebe.

Podle vloni vydané knihy Tajemství prezidentského kandidáta má Strauss-Kahn se záletnictvím a obtěžováním žen ve svém okolí letitý problém. Sarkozyho poradce dal podle knihy už více než před rokem jasně najevo, že pokud bude Kahn v prezidentských volbách kandidovat, jeho volební tým proti němu jeho skandály použije. To dává větší šance nacionalistce Marine Le Penové, že Sarkozyho příští rok v dubnu porazí už v prvním kole, jak nasvědčují průzkumy.

"To by byl černý den pro demokracii ve Francii," připomněly dnešní Financial Times.

 

Právě se děje

Další zprávy