Alternativní zdroje energie stále více lákají investory

rg
6. 12. 2007 13:31
Do ekologického investování se pustil i Google.
Panely o rozloze 211 čtverečních metrů pokrývají čelní hranu budovy i část její fasády.
Panely o rozloze 211 čtverečních metrů pokrývají čelní hranu budovy i část její fasády. | Foto: Tomáš Adamec

Kalifornie - Společnosti zabývající se ekologickou energií zaznamenávají nárůst rizikových kapitálových investic do jejich oboru. Minulý týden oznámila svůj vstup do odvětví největší světová značka Google. Dala stovky milionů dolarů na technologický výzkum, který má učinit obnovitelné zdroje levnějšími než uhlí.

Před časem se rovněž spojila Goreova společnost Generation Investment Management s předním investorem do ekologické energie ze Silicon Valley, firmou Kleiner Perkins Caufield & Byers, u které vznikly značky Google, Amazon a Genetech. Společně chtějí vytvořit fond řešení globálního klimatu. Informace přináší časopis Nature.

Spoluzakladatel Sun Microsystems Vinod Khosla říká, že rizikové investice jsou tím pravým prostředkem, který odvětví obnovitelných energií potřebuje, aby mohlo zkoušet věci, které tradiční energetické společnosti nepovažují za užitečné.

Levné zdroje na dohled

Vinod Khosla nyní řídí společnost Khosla Ventures, jež je mezi investory do zelených energií jednou z nejdůležitějších. Předvídá, že během pěti let by měl existovat ekologický zdroj elektřiny levnější než uhlí a čistá paliva levnější než ropa.

Americké rizikově kapitálové společnosti utratili na výzkum čisté energie za první tři čtvrtletí tohoto roku již 2,6 miliardy dolarů. Loni to bylo pouze 1,8 miliardy a ještě o rok dříve půl miliardy dolarů. Data zveřejnila koncem listopadu americká Národní asociace rizikového kapitálu, pod kterou je evidováno téměř pět set fondů.

Zájem o obor je ještě zjevnější u celosvětových čísel. V roce 2004 činily investice do zelených energií 28,3 miliardy dolarů a letos je to jen za první tři kvartály více jak 94 miliard dolarů.

Solární energii chce každý

Investoři mají největší zájem o solární energii. Ve Spojených státech na ní z letošní dosavadní sumy šlo 664,6 milionu dolarů.

Martin Roscheisen, šéf kalifornské společnosti Nanosolar, která se zabývá solárními panely, má za to, že do pěti let zanikne na 90 procent současných společností, které se novými energiemi zabývají. Ale období bujení bude přínosné pro novou generaci nízkouhlíkových energetických gigantů.

Odvětví čisté energie má již i své vítěze. Shi Zhengrong, jenž v roce 2001 založil společnost Suntech, je v současnosti druhým nejbohatším Číňanem.

 

Právě se děje

Další zprávy