Investoři trestají střední Evropu

Redakce EKO, čtk
9. 4. 2006 15:20
Varšava - Střední Evropa v poslední dny pochopila, že by ji investoři mohli vytrestat, pokud nesníží deficity, napsala dnes agentura AFP.

Během posledního týdne například vážně klesly maďarský forint a polský zlotý. Jako jiné měny takzvaných mladých ekonomik je poznamenaly změny kurzů tří hlavních světových měn, odráží se v nich ale také politická nespolehlivost jejich zemí, uvedla AFP.

Zlotý ve čtvrtek prolomil psychologicky významnou bariéru čtyř zlotých za euro a forint se dotkl dvouletého minima téměř 270 HUF/EUR. Výkyvy se zatím vyhnuly české a slovenské koruně, které by ale mohly klesnout, pokud Česko a Slovensko po nadcházejících červnových volbách postihne nestabilita.

Česko ohrožují komunisté...

V případě České republiky je podle AFP jediné nebezpečí, a to přímé či nepřímé proniknutí komunistů, kterým se stýská po sovětském režimu, do sociálně-demokratické vlády.

Tato varianta by byla pro investory velmi negativní, není ale příliš pravděpodobná, citovala agentura analytika Tomáše Vlka z Patria Group.

Situace Maďarska je kritická nejvíce a spousta analytiků varuje, že by se forint mohl v následujících týdnech dostat do krize. "Jestliže forint klesne pod 275 HUF za euro, může se stát terčem spekulativních útoků," uvedl hlavní ekonom budapešťské ING Bank György Barcza.

...Maďarsko pokles forintu...

Maďarsku se i přes výzvy Evropské komise rozpočtový deficit vymkl kontrole. Ekonomové odhadují, že se letos schodek maďarských veřejných rozpočtů dostane na osm či devět procent hrubého domácího produktu. Deficit běžného účtu již na této úrovni je a má daleko do toho, aby ho vyrovnal příliv investic.

"Pokud se neklid finančních trhů bude přehlížet, vytratí se poptávka po obligacích, kapitál odejde a forint ještě klesne," řekl Barzca s tím, že inflace poté poroste. "Pokud vláda nesníží výdaje sama, trhy ji to donutí udělat," dodal.

...Polsko nestabilita

V Polsku jsou fundamentální faktory pevnější a inflace je slabá, trhy ale zneklidňuje politická nejistota od podzimního nástupu bratrů Kaczyńských k moci. Kvůli jejich krokům by se mohl kurz zlotého rychle propadnout pod čtyři zloté za euro, odhaduje hlavní ekonom banky WBK Maciej Reluga.

 

Právě se děje

Další zprávy