Hotely v Praze? Dražší než v Hong Kongu či Berlíně

hpv
4. 10. 2007 11:30
V budoucnosti už zisky hoteliérů tolik neporostou
Foto: Las Vegas Sands

Praha - Ti, kteří se chtějí v hotelu ubytovat v Praze, musí sáhnout do kapsy hlouběji než ti, co se ubytují například v Las Vegas, Hong Kongu, Los Angeles, Berlíně nebo Frankfurtu nad Mohanem.

Takový verdikt vynesla studie Mezinárodního hotelového institutu. Ta vyhodnotila ceny za ubytování na začátku léta v 62 městech světa. Podrobnosti naleznete ZDE.

Za dvoulůžkový pokoj na jednu noc zaplatil host v Praze na začátku léta v průměru 75 liber (tedy asi tři tisíce korun).

Ubytování v pražských hotelech tak za poslední rok zdražilo v průměru o dvě procenta. Do hodnocení byly zařazeny hotely tří až pětihvězdičkové kategorie.

Studie se ale domnívá, že cenový boom v hotelovém byznysu má Praha již za sebou.

Zdražení až o třetinu 

Zatímco v Praze se ve druhém čtvrtletí zvedly ceny meziročně jen o dvě procenta, v Jeruzalémě to bylo o 31 procent (nyní se tam platí 79 liber), v Káhiře o 27 procent (cena za pokoj je 73 liber) a v Oslu o dvacet procent (za pokoj se tam platí sto liber).

Nyní je Praha z hlediska cen za ubytování na 39. místě žebříčku.

Pražští hoteliéři tak musejí podle studie počítat s tím, že jejich výnosy nebudou v následujících letech stoupat tak strmě, jako tomu bylo v uplynulém desetiletí. Za mírnějším tempem růstu stojí i neustále se zvyšující počet lůžek. Prim přitom stále hraje luxusní ubytování.

Počet pětihvězdičkových hotelů se v Praze blíží třicítce. Dokončení dalších se ještě očekává. Na Malé Straně například příští rok otevře hotel řetězec Rocco Forte Group, nebo v centru města Buddha-Bar Hotel patřící společnosti CPI Hotels.

Ze čtyřhvězdičkových pak v centru Prahy přibude například Park Inn, který patří řetězci Radisson SAS.

Moskva předběhla "Big Apple"

Nejdražší hotely světa jsou nyní v Moskvě. Průměrná cena za pokoj na jednu noc tam na začátku léta vyšla na 192 liber (bezmála osm tisíc korun). "To je 18procentní meziroční růst cen," uvádí se ve studii. Na druhém místě je se 142 librami New York, třetí jsou italské Benátky.

Ne všude se ale hoteliérům daří. Největší propad cen zaznamenaly v Kapském městě. Ubytování tam za poslední rok zlevnilo téměř o třetinu. Hlavním důvodem přitom není výrazně menší poptávka, ale řada nově postavených kvalitních hotelů, které mezi sebou o hosty soupeří.

Menší výnosy mají i ve Frankfurtu na Mohanem nebo Amsterodamu. Tam ceny klesly až o čtvrtinu, respektive desetinu.

 

Právě se děje

Další zprávy