Google chce mít roční tržby 100 miliard

ČTK, eko
3. 3. 2006 11:00
New York - Americký Google Inc. provozující největší internetový vyhledávač na světě by rád dosáhl ročních tržeb 100 miliard dolarů. Uvedli to v noci na dnešek nejvyšší manažeři společnosti, přestože dva dny předtím finanční ředitel podniku George Reyes varoval před zpomalováním růstu firmy.

Zatímco spoluzakladatel společnosti Sergey Brin uvedl, že podnik nehodlá dobýt svět, manažeři firmy usilují o to, aby byl Google firmou za 100 miliard dolarů. "Nechám na vašem úsudku, zda těch 100 miliard dolarů představuje tržní kapitalizaci či tržby," řekl generální ředitel firmy Eric Schmidt na setkání s analytiky.

Již ve středu ale byla tržní kapitalizace Googlu nad stovkou miliard dolarů, dosáhla 111,5 miliardy. Tržby podniku za rok 2005 však činily 6,14 miliardy dolarů a proti předchozímu roku se téměř zdvojnásobily. V roce 2004 tržby Googlu dosáhly 3,19 miliardy dolarů.

"Naznačil tím, že jde o tržby, aniž by to byla oficiální firemní předpověď," uvedl ke slovům generálního ředitele jeden z přítomných analytiků.

Na úterní konferenci s investory finanční ředitel Reyes řekl, že se růst firmy zpomaluje. "Pozorujeme to každé další a další čtvrtletí. Budeme muset najít nové cesty, jak na podnikání vydělávat," řekl. Více než 97 procent příjmů získává Google za reklamu spojenou s internetovým vyhledáváním.

Na čtvrtečním setkání s analytiky se Reyes o své úterní poznámce již nezmínil, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy