Google a spol. čeká rekordní rok

aju
8. 1. 2006 0:00
New York - Vyhledat. Příkaz, který zná každý uživatel internetu. Firmy, které tyto služby poskytují, se letos mají na co těšit. Jejich tržby by měly podle odhadů americké banky Piper Jaffray totiž vyskočit prudce vzhůru, a to na čtrnáct miliard dolarů.

"Obrat tohoto odvětví byl vloni asi deset miliard dolarů a letos poroste tempem více než 40 procent," citoval server Search Engine Watch Safu Rashtchyho z Piper Jaffray. Podle něj si nejvíce polepší lídr trhu, společnost Google. Její tržby by se mohly vyšplhat o 58 procent vzhůru.

Z růstu se ale budou radovat i ostatní velcí hráči na trhu, tedy Yahoo nebo MSN. Spolu s nimi pak i jejich akcionáři. Podle odhadů tituly internetového sektoru poskočí o dvacet procent, tedy více než vloni, kdy si připsaly procent dvanáct.

Samotný Google, který se stal miláčkem burzovních makléřů záhy po svém vstupu na burzu před rokem a půl, se může dostat až na hodnotu 600 dolarů za jednu akcii. To by jeho cenu vyhnalo asi o polovinu. Nyní, když se s Googlem obchoduje okolo 435 dolarů za akcii, je tržní hodnota firmy nad 125 miliardami.

Vyhledávače se o své tržby nemusejí obávat ani v budoucnu. Rashtchy počítá na příštích pět let s průměrným růstem 37 procent. Takže okolo roku 2010 se obrat trhu bude pohybovat u 33 miliard dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy