GM uvažuje o vývozu automobilů z Číny

ČTK
12. 1. 2006 10:23
Detroit - Největší světová automobilka General Motors uvažuje o tom, že bude na rozvojové trhy vyvážet automobily z produkce své čínské divize.

Úvahy GM jsou další známkou čínského potencionálu zásobovat svět levnými vozy. Informoval o tom dnes list Financial Times.

Šéf asijských aktivit GM Troy Clarke podle listu uvedl, že společnost se nyní snaží posoudit, zda existuje dostatečná poptávka pro export na trhy, jako jsou Indie, Indonésie, Blízký východ a Jižní Amerika. Rozhodnutí by mělo padnout ještě v letošním roce. "Žádné rozhodnutí zatím nebylo učiněno. Je to však velmi vzrušující příležitost," prohlásil Clarke.

Čína se nyní stává důležitým dodavatelem aut na rozvojové trhy. Vývoz automobilů z Číny v loňském roce poprvé převážil nad dovozem a přední světové automobilky se nyní začínají obávat levné konkurence ze strany čínských rivalů. Společnost Geely se tento týden stala první čínskou automobilkou, která vystavila svůj vůz na detroitském autosalonu.

Firma General Motors v loňském roce nahradila německého konkurenta Volkswagen na postu největšího zahraničního prodejce automobilů v Číně, kde zvýšila prodej o 35 procent na 665.390 vozů. GM se snaží růstem v Číně kompenzovat pokles podílu na domácím trhu. V celé Asii loni prodej společnosti poprvé překročil milion vozů.

 

Právě se děje

Další zprávy