GM po 27 letech prodal devět milonů aut

eko, ČTK
13. 1. 2006 8:43
Detroit - Největší světový výrobce automobilů General Motors zvýšil loni prodej svých vozů o dvě procenta na 9,17 milionu a hranici devíti milionů překonal poprvé po 27 letech.

PŘEČTĚTE SI: GM zavře 12 závodů, propustí 30.000 lidí

Největší přírůstky vykázaly Asie a Latinská Amerika, naopak Severní Amerika výrazně ztratila, uvedla dnes GM.

Více než devět milionů aut prodala GM podruhé v historii. Dosud nepřekonaný rekord drží rok 1978 s odbytem 9,5 milionu vozů.

Nejsilnější byla loni GM v Asii a v Tichomoří, kde se její prodej zvýšil o 20 procent a prodalo se poprvé více než milion vozů. Čína je nyní po domovském trhu USA druhým největším trhem společnosti.

Odbyt v regionu Latinské Ameriky, Afriky a Blízkého východu vzrostl o 19 procent. V Evropě GM posílila prodej o 1,3 procenta. Mimo USA prodala skupina více než polovinu vozů.

V USA naopak GM loni ztratila podíl na trhu a její prodej zde klesl o čtyři procenta. Do letošního roku je ale GM optimistická a naděje vkládá do nových modelů v Severní Americe i v zámoří.

Loňským růstem prodeje GM zvyšuje laťku pro druhou světovou automobilku Toyota Motor. Ta loni vyrobila 8,1 milionu vozů a letos má v plánu překročit hranici devíti milionů. Tím by mohla vystřídat na první pozici právě GM. Toyota již v roce 2003 předehnala druhou americkou automobilku Ford Motor.

 

Právě se děje

Další zprávy