Globalizace přináší úspěchy, tvrdí The Economist

Red Eko
3. 2. 2008 17:00
Chudoba na většině kontinentů mizí. Výjimkou je Afrika

Londýn/Praha - Zprávy o ekonomické nestabilitě, krvavých střetech a globálních problémech se na nás neustále valí ze stránek deníků i z televizních obrazovek. Nespokojenost veřejnosti je podle britského týdeníku The Economist přesto na ústupu. Hlavně díky globalizaci.

Ze statistik monitorujících chudobu, ekonomický růst či politickou stabilitu ve světě vyplývá, že většina z nás si za posledních třicet let výrazně polepšila.

Prognózy 70. let se nenaplnily

Zatímco v 70. letech byla strašákem číslo jedna demografická exploze, vyčerpání zdrojů a chudoba, do nového tisíciletí vstoupil svět pozitivně.

Počet těch, kteří žijí pod hranicí chudoby, neustále klesá. Britský týdeník to dokumentuje na datech z miliardové Číny. Před čtvrt stoletím tam v chudobě žilo 600 milionů lidí, nyní je to pouze 180 milionů. 

A na mnohem lepší úrovni v porovnáním s druhou polovinou 20. století je současné zdravotnictví.  

Dětská úmrtnost se ve světě proti roku 1990 snížila o čtvrtinu a ve většině zemí se zvýšila pravděpodobná délka dožití. 

Za vším hledej ekonomy

Podle Světové banky stojí za úspěchy posledních let především rostoucí ekonomiky. S rostoucím příjmem totiž úměrně klesá chudoba.

Keňa: Lidé čekají na pomoc ze Světového jídelního programu ve slumu Kibera.
Keňa: Lidé čekají na pomoc ze Světového jídelního programu ve slumu Kibera. | Foto: Reuters

Globalizace údajně přináší více rovnosti. "Ať jsou problémy spojené s globalizací jakékoli, jsou mizivé ve srovnání s údělem těch, jichž se nedotkla," píše The Economist.

Jako problémové státy, které nekopírují vývoj ve zbytku světa, Světová banka vyzdvihla především africké státy jako Súdán, Zimbabwe či Nigérii.

Tamní vlády nejsou kvůli násilnostem, nebo politické nestabilitě schopni zajistit základní služby.

VÍCE o situaci v Keni NAJDETE ZDE

V poslední době se přiostřilo také v kdysi prosperující Keni, kde nespokojenost v výsledky voleb postavila proti sobě několik místních kmenů. Při střetech zde zemřelo již více než 850 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy