Ford drasticky omezí výrobu aut

ČTK
18. 8. 2006 17:00
Detroit - Americká automobilka Ford Motor znovu mění své výrobní plány. Do konce roku významně omezí produkci, aby urychlila svůj restrukturalizační plán. O práci přijdou zaměstnanci i dodavatelé.

Nový plán má zajistit dosažení obratu v hospodaření ztrátových severoamerických aktivit. Oznámila to dnes firma, která se nyní potýká s klesajícím podílem na domácím trhu a s rostoucími náklady.

Společnost hodlá v Severní Americe snížit produkci ve třetím čtvrtletí o 20 tisíc vozů a ve čtvrtém čtvrtletí dokonce o 168 tisíc vozů, tedy o více než 20 procent.

"Víme, že toto rozhodnutí bude mít dramatický dopad na naše zaměstnance i dodavatele," prohlásil generální ředitel Bill Ford. Dodal, však, že jde o správný krok pro dlouhodobou budoucnost firmy.

V celém letošním roce by se tak produkce společnosti v Severní Americe měla meziročně snížit o devět procent.

Foto: Ford

Konkurence z Asie

"Jsme odhodláni sladit výrobu a zásoby s poptávkou spotřebitelů," řekl prezident společnosti pro americký kontinent
Mark Fields.

Podrobnosti zrychleného restrukturalizačního plánu budou podle firmy zveřejněny v září, napsala agentura Reuters.

Společnost Ford nyní stejně jako domácí konkurent General Motors zápasí ve Spojených státech s konkurencí z Japonska a Jižní Koreje i se stoupajícími náklady na suroviny, zdravotní péči a penze.

Ford musí zkontrolovat téměř 226.000 vozů v USA a Kanadě kvůli hrozbě požáru.
Ford musí zkontrolovat téměř 226.000 vozů v USA a Kanadě kvůli hrozbě požáru. | Foto: www.ford.com

Automobilka v lednu představila restrukturalizační plán, jenž zahrnuje propuštění až 30 tisíc zaměstnanců a uzavření 14 továren v Severní Americe do roku 2012.

Zisk společnosti Ford v loňském roce klesl o 42 procent na dvě miliardy dolarů kvůli ztrátě 1,6 miliardy, kterou vykázaly severoamerické aktivity. V letošním prvním čtvrtletí hospodařila firma se ztrátou 254 milionů dolarů ve srovnání se ziskem 946 milionů před rokem.

 

Právě se děje

Další zprávy