Zavírání továren přijde Ford draho

Dušan Klimeš
20. 4. 2006 12:20
New York - Zavírání továren v USA přijde letos Ford na 2,4 miliardy dolarů.

Z toho půjde 70 procent, tedy asi 1,7 miliardy dolarů, na propouštění tisíců zaměstnanců.

Kromě těchto nákladů vydá firma kvůli snižování počtu zaměstnanců další jednu miliardu dolarů, jak oznámila již počátkem března.

Podle plánu, který v lednu představil šéf společnosti William Clay Ford mladší, uzavře firma v následujících šesti letech dvanáct továren a propustí až 30 tisíc zaměstnanců.

Rodina Fordů vlastní ve společnosti čtyřicet procent hlasovacích práv a současný ředitel William Ford je pravnukem zakladatele společnosti Henryho Forda.

Do roku 2008 Ford přijde o dvacet šest procent svých výrobních kapacit v Severní Americe a z výrobních linek tak "ubude" 1,2 milionů aut.

Ford musí zkontrolovat téměř 226.000 vozů v USA a Kanadě kvůli hrozbě požáru.
Ford musí zkontrolovat téměř 226.000 vozů v USA a Kanadě kvůli hrozbě požáru. | Foto: www.ford.com

Legendární tvůrce automobilů se tak snaží zvrátit nepříznivý vývoj posledních let, kdy se potýká s poklesem tržeb a snižováním hodnoty akcií, které trvá již celou dekádu. Pobočky operující v Severní Americe loni zaznamenaly celkově ztrátu ve výši 1,6 miliardy dolarů.

Ford zaspal

Při zítřejším oznamování hospodářských výsledků za první čtvrtletí se zřejmě trhy nedočkají žádného překvapení a společnost Ford Motor oznámí pokles příjmů.

Negativní vývoj a neuspokojivé výsledky tak stály Ford jeho pozici světové dvojky. Před třemi lety ho "předběhla" Toyota. Oba automobilové giganty se však musí sklonit před obrem a vůdcem světového automobilového průmyslu, firmou General Motors.

"S Fordem je to jednoduché. Jsou příliš závislí na prodeji velkých aut typu SUV a dodávek a zanedbávají své ostatní modely," řekl agentuře Bloomberg Dennis Virag, prezident Automotive Consulting Group.

"A to se jasně projevuje právě nyní, kdy ceny ropy závratně rostou a zájem o "žrouty" paliva klesá," dodal Virag.

Pod hlavičku Ford patří i auta Aston Martin
Pod hlavičku Ford patří i auta Aston Martin | Foto: Aston Martin

Peníze "odjinud"

Ford již dávno není pouze výrobcem aut. Stále více proniká i do ostatních oblastí motorového byznysu. Velmi dobrých výsledků například dosahuje jeho divize Ford Motor Credit, která je americkou jedničkou v poskytování půjček a úvěrů na pořízení automobilů.

Naopak se ale koncem roku 2005 zbavil divize Hertz, největšího řetězce půjčoven automobilů na světě.

 

Právě se děje

Další zprávy