Ford začne šlapat do ekologie

ČTK
17. 7. 2006 10:45
Frankfurt - Americká automobilka Ford Motor investuje v Británii miliardu liber do vývoje automobilových technologií šetrných k životnímu prostředí.

Program se bude týkat například biopaliv, pokročilých naftových a benzinových motorů a hybridních systémů, jež kombinují různé druhy pohonu.

Jedním z cílů programu je snížit spotřebu vozu Ford Focus na zhruba čtyři litry na 100 kilometrů a emise na méně než 100 gramů oxidu uhličitého na kilometr.

Investice zvyšuje výdaje divize Ford of Europe na vývoj a výzkum v ekologických technologiích a odráží snahu automobilek snížit spotřebu pohonných hmot v době rekordně vysokých cen paliv, píše agentura Reuters.

Ford nyní stejně jako domácí konkurent General Motors zápasí s konkurencí z Japonska a Jižní Koreje i se stoupajícími náklady na suroviny, zdravotní péči a penze.

Drahý benzin navíc způsobil pokles poptávky po sportovně užitkových automobilech, které byly v USA dlouhou dobu důležitým zdrojem zisku.

Zisk společnosti Ford loni klesl o 42 procent na dvě miliardy dolarů kvůli ztrátě 1,6 miliardy, kterou vykázaly severoamerické aktivity.

 

 

Právě se děje

Další zprávy