Firmy se podělí o rekordní odškodné za pirátství

rg
19. 9. 2007 12:35
Hříšník za nelegální software zaplatí 2,5 milionu eur

Londýn - Mezinárodní protipirátská organizace Business Software Alliance získala rekordní mimosoudní odškodné. Jedná se o částku dva a půl milionu eur, která se rozdělí softwarovým firmám Adobe, Autodesk, Avid a Microsoft. Prohřešku se dopustila jistá nejmenovaná společnost, která využívala programové produkty a zanedbávala správu jejich licencí.

Tiskový mluvčí organizace BSA Jan Hlaváč sdělil, že z právních důvodů nelze jméno společnosti sdělit. Dokonce jemu samotnému jej vedení BSA nesdělila. Jako jedinou indicii nazančil, že se pravděpodobně jedná o firmu z mediální sféry. "Lze tak odhadovat i ze zaměření některých poškozených značek," dodal.

K policejnímu zásahu v prostorech firmy došlo již vloni. Jeho cílem bylo zjišťování ilegálního softwaru instalovaného na počítačích. Dle zdroje zevnitř firmy došlo k zanedbání licencí z toho důvodu, že expandující společnost měla na tento úkon jediného pracovníka. Samotné vedení firmy bylo prý situací velmi překvapeno.

Kromě toho, že musela společnost zaplatit pokutu, je nucena koupit si originální software. V budoucnu budou ve společnosti prováděny audity. 

Čtěte také:

 

Právě se děje

Další zprávy