Finanční žraloci z J&T už kvůli krizi prodávají hotely

Ekonomika Ekonomika
19. 5. 2009 15:55
Odkoupí majetek všestranné česko-slovenské skupiny opět Kellner?

Praha - Všestranného česko-slovenského finančního žraloka - investiční skupinu J&T - ohlodá hospodářská recese až na torzo.

Podle serveru iHNed.cz se jeden z nejdravějších investorů v Česku kvůli krizi radikálně zeštíhluje. Na konci této "odtučňovací kůry" z něj má zůstat jen jeho finanční část - J&T Finance Group.

Podle serveru vznikne zřejmě už tento týden samostatná společnost Best Hotel Properties, do níž skupina vloží své čtyř a pětihvězdičkové hotely v Praze, Bratislavě, Moskvě a Tatrách.

Bude kupcem opět PPF?

Krátce na to má skupina do dalších dvou firem vložit ostatní své nemovitosti z tatranského turistického průmyslu.

"Podíly v nových firmách nabídne J&T investorům a je ochotna se vzdát většinové kontroly," napsal iHNed.cz, podle kterého chce skupina za Best Hotel Properties a tatranský holding získat 350 milionů euro.

"Sami v nich upíšeme prostřednictvím našich fondů, vlastních investic a blízkých investorů 250 milionů eur," řekl serveru partner J&T Patrik Tkáč.

J&T se tak po svých podílech v průmyslu a energetice zbavuje i své sekce zaměřené na turismus. Na Slovensku firma nabízí ke koupi také svůj zdravotnický byznys.

Už v únoru podepsala J&T se společností PPF miliardáře Petra Kellnera dohodu o vytvoření společného podniku působícího v energetice a průmyslu.

J&T do něj vložila své nejcennější společnosti jako Pražskou energetiku, ČKD Blansko nebo výrobce autobusů SOR Libchavy.

Kombinací vkladu a prodeje energetických a průmyslových aktivit ze skupiny J&T získala skupina PPF v novém holdingu za šest miliard korun podíl ve výši 40 procent.

Dalších 40 procent je v držení společnosti J&T a 20 procent vlastní Daniel Křetínský, který bude v nově vytvořeném holdingu odpovídat za manažerskou správu.

Ještě letos v únoru přitom J&T spolu se Severočeskými doly ve vlastnictví ČEZu koupily za 404 milionů eur saskou hnědouhelnou těžební firmu Mibrag.

 

Právě se děje

Další zprávy