ČEZ a J&T kupují doly v Německu. Utratí 11 miliard

Tomáš Fránek
25. 2. 2009 14:45
Cena za společnost je 11,5 miliardy korun

Praha -  Severočeské doly, které patří energetické skupině ČEZ a finanční skupina J&T koupily za 404 milionů eur saskou hnědouhelnou těžební firmu Mibrag.

Mibrag vytěží ve svých povrchových dolech v Sasku a v Sasku-Anhaltsku ročně na 20 milionů tun uhlí. Podnik zaměstnává 2150 lidí, obrat za rok 2007 se pohyboval kolem 328 milionů eur (asi 9,3 miliardy Kč), zisk 39,8 milionů eur (asi 1,13 miliardy Kč).

Zásoby uhlí koncernu mají vystačit ještě minimálně na dalších 25 až 30 let. Mibrag převezme firma, ve které  budou  mít Severočeské doly Chomutov a skupina J&T shodný podíl.

"Akvizice Mibrag  Severočeskými doly je pro ČEZ velice důležitá. Znamená pro nás další posun v našem podnikání v Německu, kde jsme v současné chvíli aktivní v pozici obchodníka na velkoobchodním trhu," uvedl Daniel Beneš, předseda dozorčí rady Severočeských dolů Chomutov.

Dnes navíc Evropská komise schválila, že ČEZ může koupit tureckého distributora elektřiny Sedas, který působí v severozápadní turecké provincii Sakarya. Společný podnik ČEZ a turecké Akenerji, který nese jméno Akcez, za firmu zaplatí 600 milionů dolarů (zhruba 13,2 miliardy korun).

 

 

Právě se děje

Další zprávy