Fiat je v zisku, nové modely táhnou

mao, ČTK
3. 5. 2006 11:44
Turín - Italská strojírenská skupina Fiat se zvedá ze dna. Firma se ocitla v krizi před třemi lety kvůli ztrátovosti divize Fiat Auto. Právě tato divize však nyní stojí za obratem k lepšímu.

Čistý zisk italské strojírenské skupiny Fiat se v prvním čtvrtletí letošního roku vyšplhal na 151 milionů eur ve srovnání se ztrátou 212 milionů eur ve stejném období loni.

K oživení přispěla hlavní automobilová divize, která se díky zájmu o nové modely, hlavně vůz Punto, také vymanila ze ztráty. Čistý zisk Fiat Auto dosáhl 57 milionů eur proti ztrátě 129 milionů eur v období leden až březen 2005. Se ziskem hospodařila divize již druhé čtvrtletí za sebou.

Příjmy skupiny podle dnešního prohlášení stouply o 16,7 procenta na 12,6 miliardy eur. Tržby automobilové divize vzrostly o 23,7 procenta na 5,7 miliardy eur. Prodej vozů značky Fiat, Alfa Romeo a Lancia se zvýšil o 15,8 procenta na 485.000 aut.

Tržby divize Ferrari vzrostly o 27,3 procenta, avšak tržby z prodeje vozů Maserati klesly o 6,2 procenta. Obrat divize zemědělských strojů a strojů pro zemní práce CNH se zvýšil o 13,7 procenta. Tržby divize nákladních vozů a autobusů IVECO stouply o pět procent.

Po silném výkonu v prvním čtvrtletí společnost potvrdila výhled zisku pro celou skupinu na letošní rok a zlepšila odhad zisku pro divizi Fiat Auto na 200 milionů eur, napsala agentura ANSA.

Krizový rok 2003

Celá skupina Fiat se před třemi lety kvůli ztrátovosti divize Fiat Auto ocitla v krizi. Generální ředitel Sergio Marchionne proto přikročil ke snižování nákladů a uzavírání spojenectví s ostatními automobilkami, aby vrátil divizi k zisku.

Výrobci automobilů se nyní potýkají se slabou poptávkou na hlavních trzích, ostrou cenovou konkurencí a nárůstem cen surovin.

 

Právě se děje

Další zprávy