Evropa chce dovozní cla na boty z Číny

Redakce EKO, Reuters
20. 2. 2006 11:00
Brusel - Evropská komise brzy předstoupí před členské státy EU s návrhem uvalit antidumpingová cla na dovoz kožené obuvi z Číny a Vietnamu.

"Cla však budou nižší, než výrobci z EU požadují," prozradil agentuře Reuters v neděli večer zdroj obeznámený s vyšetřováním komise. 

Na levný dovoz z Asie si stěžují země se silným obuvnickým průmyslem v čele s Itálií, kde je tato otázka významným předvolebním tématem. Italští výrobci bot už kvůli levným dovozům z Číny a Vietnamu zahájili velkou reklamní kampaň, která má italské zákazníky přesvědčit, aby kupovali obuv domácí výroby.

Logo se sloganem "I love Italian Shoes" se objeví i v cizině, letos v březnu například na obchodu italského svazu výrobců bot v Moskvě.

"Předběžné výsledky vyšetřování prokázaly, že vývoz obuvi ovlivňuje státní intervence Číny a Vietnamu a důsledkem této
intervence je dumping," řekl tentýž vysoce důvěryhodný zdroj.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

PŘEČTĚTE SI:

Světoví obuvníci. Přesně před třiceti lety Rudé právo informovalo, že socialistické Československo vyrobilo nejvíce bot na světě na hlavu. "Osm celých tři desetiny páru. Tímto číslem, počtem párů obuvi vyrobených ročně na jednoho obyvatele, jsme se dostali na první místo na světě. V roce 1937 se u nás vyrábělo ročně 45 miliónů párů obuvi, v současné době je to 124 miliónů párů..."

Podle něj však obchodní komisař Peter Mandelson doporučí uplatnit vyrovnávací cla méně než 20 procent. Italští obuvníci přitom požadovali cla přes 50 procent.

Potíže mají i Češi

Opatření proti levné obuvi z východu požadují i čeští obvuníci.

V tuzemsku klesá výroba bot tím rychleji, čím více se do země dováží čínská obuv.

Podle odhadů České obuvnické asociace, o němž jako první informoval deník Aktuálně.cz, vzrostl i minulý rok dovoz bot z Číny velmi výrazně. Celkem se do Česka dovezlo přes sedmdesát tři milionů párů bot, téměř osmdesát procent právě z Číny.

O rok dříve se do Česka dovezlo o více než dvacet milionů párů bot méně.

V Česku, v minulosti jedné z největších světových obuvnických velmocí, se tak v roce 2005 vyrobilo nejméně párů bot v historii země.

Čína si bude stěžovat

Čína počátkem měsíce upozornila Evropskou unii, že by na ni mohla podat stížnost u Světové obchodní organizace (WTO), pokud Brusel na čínské dovozy obuvi uvalí antidumpingová cla.   

Čína také sází na pomoc významných evropských prodejců a světových výrobců obuvi, kteří řadu produktů vyrábějí právě v
Asii. Ti upozornili, že vysoká dovozní cla v EU by mohla ohrozit v Evropě přes půl milionu pracovních míst v návrhářství,
marketingu, prodeji a logistice.

Podle údajů EU se loni za první čtyři měsíce zvýšil dovoz obuvi z Číny do EU o 700 procent a ceny asi o třetinu klesly.
Čína loni vyvezla do EU boty za zhruba dvě miliardy dolarů a vietnamský vývoz dosáhl podobné hodnoty. #reklama

 

Právě se děje

Další zprávy