Eurozóna se vrací k růstu. Pomůže to české ekonomice?

Tereza Holanová Tereza Holanová
14. 8. 2013 15:10
Evropská unie i země eurozóny oproti prvnímu čtvrtletí rostly o 0,3 procenta.
Foto: Reuters

Lucemburk - Také ekonomika Evropské unie hlásí obrat k lepšímu. Za duben až červen rostl hrubý domácí produkt (HDP) sedmadvaceti členských zemí - ještě bez chorvatského nováčka - o 0,3 procenta ve srovnání s prvním čtvrtletím. Stejný výsledek hlásí také eurozóna.

Meziroční výsledek je zatím kvůli špatnému vývoji na konci loňského roku a v prvním kvartálu horší. Podle Eurostatu klesl HDP celé sedmadvacítky o 0,2 procenta, v zemích měnové unie pak o 0,7 procenta.

"Toto čtvrtletí se dařilo velkým evropským ekonomikám, Německu, Francii i Velké Británii, a to je hlavní příčinou ekonomického růstu celé Evropské unie," shrnuje Michal Kozub z Home Credit.

Propad umožnil růst

V Evropské unii se s poklesem ve druhém čtvrtletí potýkaly pouze zadlužené země jižní Evropy. HDP Kypru meziročně kleslo o 5,2 procenta, v Řecku o 4,6 procenta, v Portugalsku a Itálii o dvě procenta. V červených číslech zůstalo meziročně i Česko, jehož ekonomika podle prvních odhadů Českého statistického úřadu (ČSÚ) klesla oproti stejnému období loňského roku o 1,2 procenta.

Naopak z pohledu mezičtvrtletního patří česká ekonomika k těm, které si nejvíce polepšily - ČSÚ hlásí růst o 0,7 procenta. Více rostlo podle Eurostatu pouze Portugalsko (o 1,1 procenta), stejným tempem pak Německo a Finsko.

Kozub ale připomíná i "odvrácenou stranu" těchto čísel - největší růst teď vykazují země, které se v předešlých čtvrtletích dostaly do větších problémů, příkladem může být i Lotyšsko, které ekonomové během jeho kolapsu v roce 2009 označovali za evropskou Argentinu a teď meziročně rostlo o 4,2 procenta.

"Pokud bych tedy srovnával například se Slovenskem, tak Česko sice dosáhlo výrazně na lepší mezikvartálně výsledek, ale Slovensko se v minulosti nedostalo do takové krize. Naopak, stabilně rostlo v řádech desetin procenta," uvádí.

Klíčový je vývoz do ciziny

Podle spolkového statistického úřadu se v Německu během uplynulých měsíců zvýšila spotřeba domácností i vlády. "Nálada na tamním trhu roste a Česko z toho samozřejmě bude těžit, protože je na Německo silně vázané," dodává Kozub. Právě na růst západního souseda Česko úpěnlivě čeká. Dokud se totiž neoživí poptávka tamních firem po českém zboží, zůstane domácí ekonomika v problémech, věří tuzemští analytici.

"Českému průmyslu dominuje automobilový segment, který téměř veškerou produkci směřuje na export. To je základ celého úspěchu i pádu," vysvětluje Kozub, proč je zahraniční poptávka důležitá. Nejde podle něj ale jen o automobilky. "V Česku je velká řada menších firem, které vyvážejí a také žijí ze zakázek v EU i mimo ni," dodává.

S oživením exportu má tedy podle odborníků začít český návrat k růstu. Poté, co se zvýší vývoz, začnou společnosti více vyrábět či investovat, což povede k vyšší zaměstnanosti. Jistota pracovního místa nebo nárůst mezd zbaví domácnosti nejistoty, takže budou více utrácet.

"Ekonomika je organismus, a pokud nepřijde růst, je to, jako bychom doma leželi s chřipkou. Máme teplotu, rýmu, kašel a celkově je nám mizerně," komentuje analytik GE Money Bank Petr Gapko.

Bude už tedy lépe?

Že by byl pozvolný růst jen provizorní, se zatím tuzemští analytici nebojí. Naopak jsou přesvědčeni, že teď bude ještě trvalejší a zdravější než před krizí. "Už jen proto, že celá řada subjektů se zbavila iluzí o prosperitě na dluh a trh je poučenější," předpokládá Pavel Kaczor, který vyučuje na Vysoké škole ekonomické v Praze.

"Naše předpovědi ukazují, že v následujících letech by měla stát Evropa mnohem pevněji na svých nohou - pokud se tedy zvládne vyhnout novým politickým krizím a škodlivým turbulencím na trhu," uvedl pro Der Spiegel eurokomisař pro ekonomické a měnové záležitosti Olli Rehn.

Zároveň však zůstává střízlivý - na to aby byl se sebou starý kontinent spokojen, je ještě brzy. "Doufám, že se neobjeví žádná předčasná oslavná prohlášení, o tom, jak je krize za námi," říká.

Zahraniční ekonomové jsou zatím skeptičtější. "Vzhledem k tomu, že nezaměstnanost stále dosahuje rekordních hodnot a vlády budou pokračovat v boji s dluhy, předpokládám, že očekávat podobný výsledky i v dalších čtvrtletích je velmi optimistické," říká ekonom společnosti IHS Global Insight Diego Iscaro pro Financial Times.

Podobný názor zastává i Kozub. "Za jednou pozitivní hodnotou bych nechtěl hledat celý trend, protože EU jako celek má ještě velký kus cesty před sebou k obnovení růstu," myslí si analytik.

Připravujeme podrobnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy