Eurokomisař: Portugalsko může s pomocí počítat

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
10. 5. 2011 16:45
Eurokomisař Olli Rehn čeká, že ministři financí pomoc Portugalsku schválí
Portugalsko má zachránit 78 miliard eur. Ilustrační foto.
Portugalsko má zachránit 78 miliard eur. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Brusel - Portugalsko dělí od mezinárodní finanční pomoci jen jediný krok - posvěcení ministry financí eurozóny a Evropské unie. Konečné „ano", které přinese zadlužené zemi 78 miliard eur, zazní podle eurokomisaře pro hospodářské a měnové záležitosti Olliho Rehna příští týden.

"Je to portugalský program se širokou politickou podporou. Z těchto si zaslouží i podporu Evropské unie a já věřím, že ministři financí EU jej příští pondělí schválí," dodal eurokomisař.

Zatímco Portugalci podle něj mohou s podporou počítat, i když zástupci Finska vůči ní měli výhrady, hovořit o navýšení pomoci Řecku je podle Rehna předčasné.

Řecko má od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu přislíbenou pomoc ve výši 110 miliard eur, tato suma ale na pokrytí dluhů nestačí. Podle ČTK se odhaduje, že by mezinárodní společenství mohlo půjčku zvýšit až o dalších 60 miliard eur.

Rehn ale připustil, že ohledně Řecka přijme EU nová rozhodnutí v následujících několika týdnech.

EU a MMF s dalším rozhodnutím ovšem počkají na výsledky společné mise, kterou dnes obě organizace zahájily v Aténách. "Je příliš brzy specifikovat jakákoliv čísla, která se týkají refinancování nebo financování řeckých potřeb v roce 2012, tedy v příštím roce," uvedl Rehn.

Až bude evropská sedmadvacítka znát konkrétní údaje, budou se případnou novou pomocí pro Řecko v následujících týdnech zabývat ministři financí.

 

Právě se děje

Další zprávy