Rating Řecka zase spadl, data MMF ukazují na bankrot

Karel Toman
10. 5. 2011 10:50
Všechny země, které na tom od roku 1975 byly stejně jako dnes Řecko, zbankrotovaly
Foto: Reuters

New York - Ratingová agentura Standard and Poor's (S&P) opět snížila rating Řecka. Tentokrát o dva stupně na známku B.

Hodnocení je nejnižší v historii země a nachází se šest stupňů pod takzvanou investiční známkou - v zóně, které investoři říkají odpad. V té je Řecko už přes rok.

Nedávný průzkum Mezinárodního měnového fondu (MMF) přitom prokázal, že každá země, která od roku 1975 zbankrotovala, se v této zóně nacházela nejméně rok, upozornily dnešní Financial Times.

Důvod snížení? Prodloužení splátek

O víkendu evropští ministři financí přiznali, že finanční záchrana ve výši 110 miliard eur přiznaná Řecku minulý rok nebude stačit, a že země bude potřebovat další pomoc.

Řecký ministr financí Jorgos Papaconstantinou poté řekl, že nová pomoc by mohla zahrnovat dodatečnou asistenci z balíku prozatímního záchranného mechanismu EU ve výši 440 miliard dolarů, z kterého už čerpá Irsko a bude i Portugalsko. Nebo prodloužení splátek dluhu.

Ve zprávě zdůvodňující zhoršení známky S&P zmínili právě zvýšenou pravděpodobnost prodloužení splátek řeckých půjček od EU, protože o podobnou restrukturalizaci dluhu by byli za takových okolností nejspíš požádáni i soukromí věřitelé - banky, investiční a penzijní fondy a podobně.

Úroky vyšplhaly až nad 24%

Výhled hodnocení Řecka navíc americká agentura ponechala negativní, což naznačuje možnost dalších snížení známky.

Tržní úroky za řecký dluhy v pondělí nadále rostly. Úrok, který si investoři přiráží na desetiletých dluhopisech oproti stejným dluhopisům Německa, vzrostl o 0,22 procentního bodu na 15,73 procenta. Úrok na tříletých dluhopisech vzrostl dokonce na 24,21 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy