EU: Šéf Světové banky Wolfowitz by měl rezignovat

dkl, BBC
26. 4. 2007 9:20
Prezident ale sám odstoupit nechce

Washington - Již dva týdny bojuje šéf Světové banky Paul Wolfowitz o svoji budoucnost. Nyní ho k rezignaci vyzývá i Evropský parlament. Přestože přiznal pochybení, odstoupit dobrovolně nehodlá.

Wolfowitz čelí výzvám k rezignaci poté, co se na veřejnost dostaly zprávy, že své partnerce Shahe Rizaové pomohl k povýšení a k růstu platu.

Foto: Aktuálně.cz

Poměrem hlasů 332 k 251 včera večer Evropský parlament schválil dodatek k rezoluci o summitu EU a USA, který se bude konat příští týden.

Nynější předsednictví Evropské unie má Německo, na které je směřován požadavek, aby spolu se Spojenými státy Wolfowitze vyzvalo k rezignaci.

O budoucnost banky se už ale obávají jak členské vlády, tak asociace zaměstnanců banky, která říká, že prezident by měl rezignovat.

Wolfowitz ale výzvy odmítá. Chce zůstat, aby mohl pokračovat ve své "důležité práci", jak ji sám nazývá.

"Věřím v poslání této organizace a věřím, že vše zvládnu," říká.

Foto: Aktuálně.cz

Ministři se ozývají

K situaci se již vyjádřili i představitelé evropských států. Jedním z nich byl i nizozemský ministr pro rozvoj Bert Koenders. Prohlásil, že kauza má vliv na interní procesy v bance. Hovořil dokonce o "zásadní krizi celé instituce".

"Nechci skrývat, že mám pochybnosti i o jeho setrvání ve funkci," řekl Koenders.

Zároveň dodal, že banka ukázala nedostatek jasně formulovaného řízení a doufá, že rozhodnutí přijde co možná nejdříve.

Důvěra v banku je nyní podkopána. Německá ministryně rozvoje Heidemarie Wieczorek-Zeulová podotkla, že Světová banka by mohla napříště čelit i problémům při získávání peněz od členských států.

"Instituce, jakou je Světová banka, žije z toho, že je morální autoritou a je důvěryhodná," řekla.

Světová banka má pomáhat chudým státům
Světová banka má pomáhat chudým státům | Foto: Michal Broža

Povýšení a odchod

Celá aféra vznikla kvůli přítelkyni Paula Wolfowitze. Shaha Rizaová byla po nástupu svého partnera rychle povýšena a dostala výrazně přidáno. Aby nedošlo ke střetu zájmů, ze Světové banky nakonec raději odešla pracovat do státní správy.

Za Wolfowitzem stojí jeho přátelé z Bílého domu, podporu členských států Světové banky ale ztrácí. Jenže jsou největším přispivatelem do společné kasy Světové banky a její nynější šéf dříve dělal pro vládu.

Wolfowitz je za své působení v Pentagonu - a podíl na irácké válce - i nadále kritizován jejími odpůrci. Sám prohlásil, že už nechce válku komentovat, protože má jinou práci a jiné starosti.

"Těm, kteří nesouhlasí s tím, co jsem dělal v předchozím zaměstnání, chci říci toto: mám nyní jiné zaměstnání," prohlásil nedávno.

Ve svém dosavadním působení v bance je některými kritiky napadán za to, že sám přerušuje ekonomickou pomoc některým státům, aniž by to s kýmkoliv konzultoval a informoval o tom výkonnou radu banky.

 

Právě se děje

Další zprávy