EU chce změnit obchod s emisemi, napříště nic zdarma

dkl, Reuters
5. 6. 2007 13:45
Sto procent povolenek by šlo do aukce

Blog Jana Beránka
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Brusel - Evropská komise zvažuje, že by provedla zásadní změnu v tom, jak funguje obchod s povolenkami na vypouštění emisí.

Dnes dostávají firmy od státu povolenky zdarma a následně je buď využijí, nebo prodají jiným podnikům. Komise ale připravuje jinou variantu.

"Evropská komise je připravena jednat o tom, že sto procent povolenek by šlo do aukce a firmy je musely kompletně nakupovat," řekla dnes podle agentury Reuters tisková mluvčí komise Barbara Helfferichová.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Evropský systém vpřed

Po změně systému rozdělování povolenek na emise volají podle Reuters i jednotlivé státy Evropské unie.

Chtějí, aby nový systém donutil průmyslové firmy platit víc a Brusel, aby měl větší pravomoci v této otázce.

Foto: Aktuálně.cz

"Systém rozdělování v rámci EU je výhodnější než národní rozdělovací systém," uvedla nizozemská ministryně životního prostředí Jacqueline Cramerová. Evropskému systému dávají podle ní přednost i nadnárodní firmy.

"Slyšela jsem více kolegů, kteří mluvili o evropském systému," dodala. Více centralizovaný a transparentní byl měl být systém i podle náměstka ministra životního prostředí České republiky Jana Dusíka.

Proti oteplování

Program obchodu s emisními povolenkami je součástí boje EU proti zhoršujícímu se životnímu prostředí a má pomoci regionu splnit závazky, které mu plynou z kjótského protokolu.

Ovšem to, že jsou povolenky nejdříve rozdány zdrarma, umožnilo některým společnostem realizovat obrovský zisk z jejich prodeje.

Vlády jednotlivých zemí stanoví firmám strop pro emise oxidu uhličitého, který podle současných teorií může za globální oteplování. Tyto firmy pak mohou v závislosti na tom, kolik exhalací vypustí, další povolenky koupit, či nadměrné prodat.

Komise nyní přezkoumává současný program emisních povolenek a jeho změny má představit do konce letošního roku. Mezi změnami by mělo být i doporučení zahrnout do programu více sektorů a plynů.

 

Právě se děje

Další zprávy