Vláda rozhodla: Česko zažaluje Brusel

Pavel Baroch
25. 5. 2007 13:21
Brusel ubral Česku povolenky na oxid uhličitý
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Vláda dnes na mimořádné schůzi rozhodla, že podá žalobu na Evropskou komisi. Důvodem je to,  že Brusel českým podnikům přidělil pro roky 2008 až 2012 o patnáct milionů méně emisních povolenek, než Česko žádalo.

Žalobu už na Brusel podalo i Slovensko, které dopadlo podobně jako Česko.

S návrhem podat žalobu přišel ministr průmyslu Martin Říman. Tvrdí, že komise vycházela z nepřešných údajů, což může český průmysl výrazně poškodit. Pokud by firmy měly povolenek nedostatek, musely by se je koupit v zahraničí.

"Jsem přesvědčen, že Evropská komise kvůli komplikovanému modelu výpočtu a špatným datům poškodila Českou republiku při přidělování emisních povolenek. Jsem rád, že koaliční vláda můj návrh na žalobu přijala," řekl bezprostředně po mimořádném jednání vlády Říman.

Vláda musí podat žalobu do zítřka, protože Evropská komise rozhodla o povolenkách 26. března, přičemž lhůta na vyjádření je dvouměsíční.

Brusel si u soudu věří

"Každá členská země má právo se proti rozhodnutí postavit, ale bude muset dokázat, že komise postupovala vůči ní diskriminačně," řekla podle ČTK mluvčí eurokomisaře pro životní prostředí Barbara Helfferichová. Dodala, že u všech zemí uplatňuje komise stejná kritéria.

"Jsme plně přesvědčeni o tom, že jsme nepostupovali diskriminačně vůči nikomu a že naše rozhodnutí u soudu obstojí," řekla Helfferichová.

Dlouhé čekání na rozsudek

Velmi nepravděpodobné ovšem je, že evropský soud rozhodne spor mezi Prahou a Bruselem ještě letos. Méně povolenek přitom české podniky mají dostávat už od příštího toku.

Foto: Ondřej Besperát

Slovensko, které podalo žalobu ještě před Českem, totiž neuspělo se svou žádostí, aby soud verdikt o jeho žalobě uspíšil. "Znamená to, že rozhodnutí soudu nelze očekávat v horizontu nejbližších měsíců, ale spíše jednoho roku a více," citovala počátkem dubna ČTK slovenského ministra spravedlnosti Michala Jurču.

Slovenská vláda ale byla ochotná žalobu stáhnout, pokud by Brusel emisní kvótu zvýšil. Slovensko žádalo o 41,3 milionů tun, ale komise mu přidělila jen 30,9 milionů. Bratislava je přitom přístupná ke kompromisu 35 milionů tun.

Varianta Polsko padla

Mluvčí ministerstva průmyslu Tomáš Bartovský uvedl, že žaloba byla před jednáním kabinetu jen jednou z možností, jak se vláda k rozhodnutí komise postaví.

Další variantou pochopitelně bylo, že vláda bruselský verdikt přijme. Anebo se mohla rozhodnout, že se pokusí postupovat proti Bruselu společně s jiným státem, který skončil podobně jako Česko, například Polsko.

Bursík rozhodnutí Bruselu uvítal

Vládní jednání nejspíš bylo nejspíš bouřlivé, protože ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) na rozdíl od Římana rozhodnutí Evropské komise ubrat Česku emisní povolenky uvítal. Tvrdí, že českému průmyslu žádné škody nehrozí, protože loni i předloni vypustil do ovdzuší méně oxidu uhličitého, než na kolik získal povolenky.

"Přidělené množství povolenek je dokonce o pět procent vyšší, než jsou reálné emise českého průmyslu. Je zřejmé, že Brusel se rozhodl neopakovat chybu z minulého období," řekl nedávno Bursík.

Nový ministr Martin Bursík opouští úřad vlády po prvním formálním zasedání a spěchá na své nové pracoviště v budově Ministerstva životního prostředí.
Nový ministr Martin Bursík opouští úřad vlády po prvním formálním zasedání a spěchá na své nové pracoviště v budově Ministerstva životního prostředí. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Trh s povolenkami v posledních měsících zažil kolaps. Obchod se rozjel a firmy z celé Evropy zjistily, že mají povolenek výrazný přebytek. Proto se jejich cena dostala z třiceti euro, kde byla loni v dubnu, na pět euro koncem roku.

"Cílem systému je snižovat emise skleníkových plynů, nikoli nechat firmy vydělat na prodeji povolenek, které jim přebývají díky příliš benevoletnímu přidělování," řekl Bursík, podle něhož Brusel měří všem zemím stejným metrem.

"Podrží-li tento striktní přístup, naplní se základní motovační cíl emisního povolování - firmám se více vyplatí investovat do moderních technologií s vysokou účinností a nízkými emisemi oxidu uhličitého," dodal Bursík.

Naopak elektrárenská společnost ČEZ, největší producent skleníkových plynů v zemi, se proti rozhodnutí Evropské komise ohradila.

"Vzali jsme systém odpovědně a aktivními opatřeními snížili emise, ale nově přidělené množství nás za tyto aktivity spíše trestá. Není to od Evropské komise férové, když státy, které plní Kjótský protokol a očekávají dynamický růst, jako je v Česku, nízkým množstvím povolenek omezují," prohlásil mluvčí Ladislav Kříž.

Ekologická hnutí: Je to ostuda!

Ekologické organizace rozhodnutí vlády podat na Brusel žalobu odsoudily. Podle nich Evropská komise přidělila tolik povolenek, že české podniky mohou v přepočtu na jednoho obyvatele vypustit třetí nejvyšší množství oxidu uhličitého.

"Žaloba bude stát Českou republiku spoustu peněz a k ničemu nepovede. Tedy pouze k mezinárodní ostudě," tvrdí Jiří Jeřábek z Centra pro dopravu a energetiku.

 

Právě se děje

Další zprávy