ČEZ dostane méně povolenek na skleníkové plyny

Pavel Baroch
31. 5. 2007 15:39
Brusel ubral Česku 15 milionů tun emisí
Pohled z letadla na elektrárnu Tušimice.
Pohled z letadla na elektrárnu Tušimice. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Elektrárenská společnost ČEZ bude muset v následujících letech vystačit s menším počtem povolenek na vypouštění skleníkových plynů, než měl k dispozici v uplynulých letech. Podle agentury Reuters ministerstva průmyslu a životního prostředí ubrala firmě emisní povolenky o 2,5 milionů tun ročně.

Evropská komise totiž rozhodla, že pro roky 2008 až 2012 přidělí českým podnikům o patnáct milionů tun povolenek méně, než o kolik Praha po Bruselu žádala. Místo bezmála 102 milionů tun dostalo Česko jen 86,8 milionů povolenek.

I tak ale české podniky dostanou v souhrnu víc povolenek, než kolik oxidu uhličitého v uplynulých letech vypustily. V roce 2005 byly emise 82,4 milionů tun a vloni 83,6 milionů tun. Přesto česká vláda tvrdí, že Brusel český průmysl poškodil, protože vycházel z nepřesných údajů, a rozhodla se Evropskou komisi žalovat u Evropského soudního dvoru.

Povolenky dostane 399 českých podniků

Emisní povolenky dostane 399 českých průmyslových podniků, kterí jsou odpovědné za přibližně 65 procent českých emisí oxidu uhličitého. Zbytek připadá na domácnosti a dopravu.

Ministerstvo životního prostředí dnes oznámilo, že zařízení s malými emisemi by podle současného návrhu měly dostat povolenky na bezmála čtyři miliony tun, velké podniky pak mohou počítat se zhruba 81,5 miliony tunami.

"Zbývajících 1,29 milionu povolenek ročně je rezevra pro nová zařízení," uvedlo ministerstvo.

Foto: Aktuálně.cz

ČEZ varuje před zdražením proudu

Společnost ČEZ dostane podle agentury Reuters na období 2008 až 2012 povolenky na 34,3 milionu tun oxidu uhličitého ročně, přičemž pro roky 2005 až 2007 měl k dispozici 36,8 milionů tun.

Vedení firmy už dříve uvedlo, že se cítí postupem Evropské komise poškozeno.

"Jde o výrazný pokles, který vůbec nerespektuje vyšší růst české ekonomiky," řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž poté, co Brusel oznámil své rozhodnutí výrazně "osekat" český požavek na emise.

"Vzali jsme systém odpovědně a aktivními opatřeními snížili emise, ale nově přidělené množství nás za tyto aktivity spíše trestá. Není to od Evropské komise férové, když státy, které plní Kjótský protokol a očekávají dynamický růst, jako je v Česku, nízkým množstvím povolenek omezují," prohlásil Kříž.

Dodal, že bruselská restriktivní politika s povolenkami může v konečném důsledku vést k růstu cen elektřiny.

Martin Bursík, předseda Strany zelených
Martin Bursík, předseda Strany zelených | Foto: Ludvík Hradilek

Bursík: Brusel nikoho nepoškodil

Podle vicepremiéra Bursíka ovšem českému průmyslu žádné omezení kvůli nižšímu počtu povolenek nehrozí. "Přidělené množství povolenek je dokonce o pět procent vyšší, než jsou reálné emise českého průmyslu," řekl Bursík.

"Cílem systému je snižovat emise skleníkových plynů, nikoli nechat firmy vydělat na prodeji povolenek, které jim přebývají díky příliš benevoletnímu přidělování," tvrdí Bursík, podle něhož Brusel měří všem zemím stejným metrem.

"Podrží-li tento striktní přístup, naplní se základní motovační cíl emisního povolování - firmám se více vyplatí investovat do moderních technologií s vysokou účinností a nízkými emisemi oxidu uhličitého," dodal Bursík.

 

Právě se děje

Další zprávy