Brusel ubral Česku 15 milionů tun emisí

Pavel Baroch
2. 4. 2007 20:00
Česká vláda zvažuje stížnost na Brusel

Brusel - Česká republika má dostat pro roky 2008 až 2012 o patnáct milionů méně emisních povolenek, než o kolik žádala Evropskou komisi.

Česko Brusel požádalo o povolenky na 102 milionů tun emisí CO2 ročně, ale komise je ochotna souhlasit nejvýše s 86,8 milionu tun.

Praha neuspěla se svým požadavkem, aby Evropská komise zvýšila českým elektrárnám, chemičkám či ocelárnám kvótu na vypouštění skleníkových plynů o čtyři miliony tun oproti předcházejímu období. Evropští úředníci naopak Česku o jedenáct milionů tun ubrali.

České podniky "doplatily" na to, že nevyčerpaly své povolenky z roku 2005. Zatímco Brusel jim povolil vypustit 97,6 milionu tun, firmy vypustily 82,5 milionů tun. Vloni byly skleníkové emise podobné.

"Minulá česká vláda zaslala do Bruselu žádost o zvýšení vypouštěných emisí oxidu uhličitého o 23,6 procent oproti skutečnosti. Prostě to zkusila, a ono to nevyšlo," konstatoval vicepremiér a ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ), který bruselské rozhodnutí uvítal.

Jinak to však vidí ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Ten nechal rozhodnutí z konce březnat přezkoumat expertnímu týmu. Po čtrnácti dnech oznámil: Brusel počítal špatně.

"My jsme již teď v první fázi analýzy přišli na to, že jedno z těch čísel (pro výpočet přídělu emisních povolenek), tedy předpokládaný růst HDP (v letech 2006 až 2010), není v souladu s posledními údaji, které publikuje ať již Česká národní banka, anebo ministerstvo financí," řekl dnes ČTK Říman.

Ministerstvo proto nevyloučilo žalobu na EK, o jejím případném podání ale vláda rozhodne až po ukončení analýzy. 

ČEZ: Brusel nás trestá

Evropská komise zavedla trh s emisními povolenkami jako ekonomický nástroj v boji proti globálnímu oteplování. Firmy, svůj limit nevyčerpají, je mohou prodat těm podnikům, jimž se povolenek naopak nedostává.

Nejvíce českých povolenek dostává ČEZ
Nejvíce českých povolenek dostává ČEZ | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman ovšem nedávno varoval, že pokud Evropská komise navrhované množství povolenek skutečně sníží, může to poškodit konkurenceschopnost českého průmyslu i celou českou ekonomiku. Podobně reagovala i elektrárenská společnost ČEZ, která je největším "odběratelem" emisních povolenek.

Říman dnes nevyloučil, že Česká republika kvůli nižšímu přídělu emisních povolenek podá žalobu na Evropskou komisi."Ve středu o tom (dopadech snížení emisních povolenek na českou ekonomiku) budu informovat vládu, přičemž jedním z mých návrhů na reakci bude podání žaloby proti rozhodnutí EK," uvedl dnes Říman v tiskové zprávě zaslané ČTK. Kvůli výraznému snížení emisního přídělu již EK zažalovalo sousední Slovensko.

"Jde o výrazný pokles, který vůbec nerespektuje vyšší růst české ekonomiky," řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž poté, co Brusel oznámil své rozhodnutí.

"Vzali jsme systém odpovědně a aktivními opatřeními snížili emise, ale nově přidělené množství nás za tyto aktivity spíše trestá. Není to od Evropské komise férové, když státy, které plní Kjótský protokol a očekávají dynamický růst, jako je v Česku, nízkým množstvím povolenek omezují," prohlásil Kříž.

Dodal, že bruselská restriktivní politika s povolenkami může v konečném důsledku vést k růstu cen elektřiny.

Ještě razatněji se k seškrtání své emisní žádosti postavilo Slovensko, které na Evropskou komisi podalo žalobu.

Český průmysl to neohrozí, tvrdí Bursík

Bursík: Průmysl to přežije
Bursík: Průmysl to přežije | Foto: Ludvík Hradilek

Podle vicepremiéra Bursíka ovšem českému průmyslu žádné omezení kvůli nižšímu počtu povolenek nehrozí.

"Přidělené mnosřtví povolenek je dokonce o pět procent vyšší, než jsou reálné emise českého průmyslu. Je zřejmé, že Brusel se rozhodl neopakovat chybu z minulého období," soudí Bursík.

Trh s povolenkami v posledních měsících zažil kolaps. Obchod se rozjel a firmy z celé Evropy zjistily, že mají povolenek výrazný přebytek. Proto se jejich cena dostala z třiceti euro, kde byla loni v dubnu, na pět euro koncem roku.

"Cílem systému je snižovat emise skleníkových plynů, nikoli nechat firmy vydělat na prodeji povolenek, které jim přebývají díky příliš benevoletnímu přidělování," řekl Bursík, podle něhož Brusel měří všem zemím stejným metrem.

"Podrží-li tento striktní přístup, naplní se základní motovační cíl emisního povolování - firmám se více vyplatí investovat do moderních technologií s vysokou účinností a nízkými emisemi oxidu uhličitého," dodal Bursík.

Brusel dal českým ministrům pořádnou lekci

Kde začíná globální oteplování?
Kde začíná globální oteplování? | Foto: Greenpeace

České ekologické organizace ve společné zprávě uvedly, že Evropská komise dala českým ministrům pořádnou lekci, když je přiměla omezit vysoké exhalace oxidu uhličitého z průmyslu.

"Samozřejmě se dalo očekávat, že plán razantně zvýšit znečištění hodí komise české vládě na hlavu," řekla Klára Sutlovičová z Centra pro dopravu a energetiku. "Podobně průhledné pokusy zamítla i slovenské. litevské či lotyšské vládě."

Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha připomněl, že Česko patří k evropským rekordmanům v exhalacích oxidu uhličitého.

"Rozhodnutí Evropské komise je dobrou zprávou pro klima i pro Česko," konstatoval jan Rovenský z české pobočky Greenpeace.

"Původně chtěli čeští ministři zvýšit emise o čtvrtinu. Kdyby jim tento nápad prošel, zůstalo by česko skanzenem fosilních technologií a ekonomiky postavené na vývozu špinavé energie. Na snižování emisí v dlouhodobém měřítku vydělají všichni, včetně českého průmyslu," dodal Rovenský.

 

Právě se děje

Další zprávy