EP: Pošta bude bez konkurence do roku 2011

Red eko, čtk
19. 6. 2007 11:36
Evropští poslanci chtějí delší monopol
Foto: Jiří Kropáček

Brusel - Česká pošta se nejspíš nebude muset bát konkurence nejméně do roku 2011. Až pak připouští úplnou liberalizaci poštovních služeb evropští poslanci.

Jejich stanovisko se liší od Evropské komise, která chtěla konkurenci do odvětví pustit už v roce 2009.  Odklad  navrhl výbor Evropského parlamentu, který o liberalizaci hlasoval v noci na dnešek. 

Kromě některých států i europoslanci vyjádřili obavy, že s padnutím posledního monopolu na zásilky do 50 gramů se jejich konkurenti nahrnou do výdělečných oborů a státním poštám zůstanou především nepříliš výdělečné služby, které jim mnohde ukládá zákon.

Brání se hlavně Francie

Hlasování v dopravním výboru přitom bylo naprosto jednoznačné. Návrh schválilo 38 europoslanců a jen šest bylo proti. Takový výsledek jen potvrzuje předchozí obavy zastánců otevření trhu s poštovními službami, že parlament takovému kroku není zdaleka nakloněn.

Parlament tak prozatím vykročil směrem, kterým se ubírá i snaha Francie a není jí nic jiného než odložení liberalizace, přičemž Francouzi mluví dokonce o roku 2012. Tábor odpůrců otevření trhu je čím dál početnější. Francie není ve svém boji osamocená. Po jejím boku vystupuje i Itálie. K dalším odpůrcům rychlé liberalizace "za každou cenu" patří i Řecko, Lucembursko, Polsko, Maďarsko, Polsko, Slovensko a další.

Zastánci rychlého otevření trhu jsou naopak Němci, Nizozemci či Dánové, kteří již mají svůj trh téměř či zcela liberalizovaný. Rok 2009 vyhovuje až na výjimky i Čechům. Jednou z výjimek je europoslanec za ČSSD Richard Falbr.

Obává se prý ztráty pracovních míst v oblasti poštovních služeb a zhoršení úrovně poskytovaných služeb, například na venkově a v odlehlých oblastech, kam se příliš nevyplatí novým provozovatelům poštovních služeb investovat. Parlament bude o návrhu na liberalizaci hlasovat ještě v červenci v plénu. Předpokládá se, že ale bez větších změn přijme návrh, který v noci na dnešek schválil parlamentní výbor.

 

Právě se děje

Další zprávy