České poště klesl vloni zisk o více než dvě třetiny

šal, čtk
29. 5. 2007 18:21
Česká pošta vydělala 331 miliónů korun
Foto: Jiří Kropáček

Praha - Česká pošta, která patří s bezmála 38 tisíci zaměstnanci k největším zaměstnavatelům v zemi, vykázala za loňský rok zisk před zdaněním ve výši 331 miliónů korun. Proti roku 2005 to znamená pokles o dvě třetiny.

Hlavním důvodem horšího hospodaření byly jednorázové účetní operace, které souvisely s přechodem České pošty na akciovou společnost. Bez započtení těchto účetních úprav by státní podnik vykázal zisk před zdaněním ve výši jedné miliardy korun.

"Mimořádné operace ve výši 666,9 milionu korun sice na jedné straně způsobily pokles vykazovaného zisku před zdaněním, na druhé straně ale napravují historické nepřesnosti v účetnictví, a zejména umožňují vykazování přesnějších výsledků v letech následujících," uvedl ekonomický náměstek Ladislav Musil. Výsledky se podle něj nyní více přiblíží mezinárodním účetním standardům.

Česká pošta v loňském roce doručila 900 milionů listovních zásilek a 26 milionů balíků. Do druhého dne firma doručila 94 procent zásilek, což je o dva procentní body méně než v roce 2005. Služby společnost nabízí na celkem 3400 pobočkách.

 

Právě se děje

Další zprávy