Ekonomické klima je nejhorší za posledních 20 let

Ekonomika Ekonomika
21. 11. 2008 16:17
Může za to krize samotná i obavy
Britové neztrácejí humor ani v dobách krize. V Londýně si můžete koupit bonbony "Úvěrová krize".
Britové neztrácejí humor ani v dobách krize. V Londýně si můžete koupit bonbony "Úvěrová krize". | Foto: Reuters

Mnichov - Světové ekonomické klima se v posledním čtvrtletí letošního roku výrazně zhoršilo a jeho index je nyní na nejnižší úrovni za více než 20 let, kdy se tento ukazatel sleduje.

Informoval o tom německý ekonomický ústav Ifo.

Index celkového klimatu ve čtvrtletí klesl na 60 bodů ze 73,4 bodu v předešlém čtvrtletí a z 99,3 bodu před rokem. Výrazný pokles zaznamenala jak složka současné situace, tak složka očekávání.

Poslední pokles indexu je výsledkem zhoršení aktuální situace, kterou určuje nynější finanční krize a nástup ekonomického útlumu, a předpokladů dalšího zhoršení v příštím půlroce.

Zhoršení klimatu postihlo nejen hlavní světové regiony Severní Ameriku, Evropu a Asii, ale také střední a východní Evropu, Rusko, Latinskou Ameriku a Austrálii, uvádí Ifo.

V USA je současná situace považována za velmi nepříznivou, očekávání do budoucna však již nejsou tak pesimistická jako v prvním pololetí. V západní Evropě se indikátor ekonomického klimatu zhoršil v téměř všech zemích, zejména ukazatele současné situace; zvláště špatná je situace ve Španělsku, Itálii, Belgii a Irsku.

Inflace ve světě je již podle Ifo za zenitem a inflační očekávání se v téměř všech oblastech snížila. Většina dotázaných expertů nyní čeká pokles oficiálních úrokových sazeb i pokles dlouhodobých tržních úroků.

 

Právě se děje

Další zprávy