Miliony přistěhovalců v ohrožení. Krize jim bere práci

Ekonomika Ekonomika
21. 11. 2008 13:35
Do konce roku 2009 bude bez práce 20 milionů lidi
Přistěhovalci se spokojí i s nejhůře placenou prací.
Přistěhovalci se spokojí i s nejhůře placenou prací. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brusel - Továrny propouštějí, nezaměstnanost roste, ekonomika stagnuje. To vše nejhůře dopadá na přistěhovalce, tvrdí ve své zprávě OECD.

"Ekonomický pokles nás nutí více se zaměřit na přistěhovalce, protože jak ukazují studie, patří mezi nejohroženější skupiny lidí," potvrdila na tiskové konferenci Martine Durandová z OECD.

Situace se podle jejich slov nezhorší pouze pro lidi již žijící za hranicemi vlastní země, ale horší ekonomické podmínky donutí k migraci další tisíce lidí.

Bez přistěhovalců Evropa nepřežije

Jedním dechem však dodává, že bez ní by Evropa již za pár let neměla dostatek pracovní síly. "Bez migračních toků by do roku 2020 klesl počet práceschopných lidí o tři čtvrtiny, což by silně ovlivnilo životní standardy v zemích OECD," dodala.

Nízká úroveň vzdělání, diskriminace, daňový systém, to vše snižuje šance přistěhovalců na zisk dobrého zaměstnání, vyplývá z průzkumů ve Francii, Nizozemí, Portugalsku a Belgii.

"V těchto čtyř zemích a pro obě pohlaví platí, že počet nezaměstnaných mezi přistěhovalci je mnohem vyšší než z místních obyvatel," tvrdí zpráva OECD.

V roce 2007 bylo v Belgii bez zaměstnání více než 15 procent cizinců-mužů a pouze 5 procent rodilých Belgičanů. Ve Francii to bylo téměř 12 procent cizinců v porovnání se 7 procenty místních. A mezi ženami byly rozdíly ještě mnohem větší.

Británie nezaměstnanost vyvezla. Doplatili na to cizinci

Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj proto vyzývá evropské země, aby si všímala právě pracujících cizinců v zemi, na které krize dopadne jako první. Mohli by přijít o práci, což dokumentují třeba zprávy z Velké Británie.

Foto: OECD

Ostrovní země se rozhodla nezaměstnanost vyvézt za hranice. Téměř milion cizinců pracujících ve Velké Británii se tak vrací domů. Důvod je jasný: stagnující britská ekonomika a rostoucí nezaměstnanost.

Experti proto radí snížit daně pro nejnižší příjmové skupiny, rozšířit uznávaní vzdělání a profesní praxe a začlenit větší počet přistěhovalců do práce pro veřejný sektor.

Do konce roku 2009 bude bez práce 20 milionů lidi

Průzkumy totiž dlouhodobě dokazují, že pracující cizinci si vydělávají v porovnání s místními pracovníky méně peněz, a když dojde na propouštění, jsou první na seznamu.

Mezinárodní organizace práce proto varuje. Do konce příštího roku bude bez práce 20 milionů lidí. Přistěhovalci a lidé s nízkými příjmy pak budou hrát největší roli.

Může za to mimo jiné i veřejné mínění. Podle studie americko-německého Marshalova fondu si celá polovina Američanů myslí, že práci jim berou právě cizinci a stejné procento vidí přistěhovalce jako možný problém do budoucna. V Evropě je to 34 procent, resp. 47 procent dotázaných.

 

Právě se děje

Další zprávy