Do Evropy teď proudí jen třetina plynu z Ruska

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
6. 1. 2009 10:14
Dodávky plynu na jihovýchod úplně zastaveny
Přečerpávací plynová stanice v Bogoričansku nedaleko ukrajinské západní hranice. Rusové obviňují Ukrajinu, že poté, co přišla o své dodávky, "krade" z plynovodu ruskou surovinu určenou pro Evropu.
Přečerpávací plynová stanice v Bogoričansku nedaleko ukrajinské západní hranice. Rusové obviňují Ukrajinu, že poté, co přišla o své dodávky, "krade" z plynovodu ruskou surovinu určenou pro Evropu. | Foto: Reuters

Kyjev - Ruský plynárenský monopol Gazprom snížil v úterý dodávky plynu přes Ukrajinu do Evropy zhruba na třetinu normální úrovně. Informovala o tom ukrajinská energetická společnost Naftogaz.

Tento krok se podle ukrajinské firmy odrazí na toku plynu do zemí Evropské unie "během několika hodin". Gazprom v důsledku sporu s Kyjevem již v pondělí snížil objem plynu přepravovaného na hranici s Ukrajinou asi o pětinu.

Mluvčí Naftogazu upřesnil, že objem plynu proudícího přes Ukrajinu se nyní pohybuje kolem 92 milionů metrů krychlových za den ve srovnání se zhruba 300 miliony kubíků před 1. lednem.

"Znamená to, že během několika hodin bude mít Evropa s dodávkami plynu problém," řekl mluvčí.

Česko může mít potíže

Česká republika už podle mluvčího RWE Transgas Martina Chaloupského dostává dodávky norského plynu přes sever.

Rovněž těžba z podzemních zásobníků plynu v tuzemsku byla spuštěna na plný výkon. "S využitím norských dodávek a zásobníků jsme schopni aktuálně pokrýt spotřebu zemního plynu v ČR," uvedl Chalupský.

Jestliže by se celá situace vyřešila přibližně do týdne, problémy se Česku vyhnou. "Nicméně pokud by trvala déle, mohlo by to mít dopad také na ceny elektřiny u nás," doplnil analytik Petr Novák ze společnost Atlantik FT.

Prezident Václav Klaus už kvůli omezení dodávek ruského plynu telefonicky hovořil s velvyslancem Ruska Alexejem Fedotovem . "A pozval jej na zítra k dalšímu jednání na Pražský hrad," uvedl mluvčí prezidenta Radim Ochvat.

Dodávky plynu na Balkán stojí

Tok plynu do Bulharska, Turecka, Řecka a Makedonie nicméně zcela vyschl a dovoz plynu do Rumunska klesl o tři čtvrtiny, sdělili dnes provozovatelé plynovodů v jednotlivých balkánských zemích. Nejhůře by mělo být zasaženo Bulharsko, které je na plynu z Rusku zcela závislé. Rovněž Makedonie bude mít problém - nemá totiž přístup k alternativním dodávkám.

Nynější spor Ruska a Ukrajiny se zdramatizoval poté, co Gazprom přestal na začátku ledna posílat plyn Ukrajině, protože se s ní nedohodl na nové smlouvě s novými cenami.

K pondělnímu zkrácení dodávek o víc než 65 milionů kubíků Gazprom přistoupil po poradě s ruským premiérem Vladimirem Putinem a tento výpadek postihl i Českou republiku.

Delegace Evropské komise a českého předsednictví se dnes v Kyjevě bude sporem Ruska a Ukrajiny opět zabývat. Dnes má na programu také setkání se zástupci Gazpromu.

Nemůže to trvat dlouho

Podle analytika Jana Procházky ze společnosti Cyrrus jde ze strany Ruska spíše o psychologický nátlak, který způsobí krátkodobou nervozitu na trhu. "Situace je nyní již tak vyhrocená, že nemůže trvat dlouho. Do týdne by mohla skončit dohodou," odhadl Procházka pro Aktuálně.cz a dodal, že svým jednáním Rusko i Ukrajina ztrácejí kredit.

Analytik Petr Novák je přesvědčen o tom, že Gazprom potřebuje finance a takové kroky se mu dlouhodobě nevyplatí.

 

Právě se děje

Další zprávy