Česko dostalo z Ruska méně plynu. Gazprom krátí dodávky

Ekonomika Ekonomika, Red Eko
5. 1. 2009 16:36
Transgas neodržel plný objem sjednaného množství zemního plynu
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže bude zkoumat, zda plynárenská společnost Transgas nezneužila své postavení na trhu.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže bude zkoumat, zda plynárenská společnost Transgas nezneužila své postavení na trhu. | Foto: www.Transgas.cz

Praha - Největší tuzemský dodavatel plynu RWE Transgas dostal v průběhu pondělka méně ruského plynu než má nasmlouváno. Dnešní dodávky byly nižší o 9,5 procenta, což představuje zhruba 1,7 milionu metru krychlových plynu.

Potvrdil to mluvčí společnosti Martin Chaloupský. Včera byly dodávky zkráceny o pět procent kvůli sporu Ruska a Ukrajiny kvůli údajně neuhrazeným fakturám za plyn.

Česká republika se tak přidala k ostatním státům, kterých se konflikt dotkl. A to i přes to, že vlády obou zemí minulý týden ujišťovaly, že doprava zemního plynu dále do Evropy nebude ovlivněna.

V pátek nicméně oznámilo Rumunsko, že obdrželo až o 40 procent plynu méně, než je obvyklé. Zkrácení dodávek oznámilo také Maďarsko a Polsko. Slabší pokles ohlásilo Slovensko. Dnes zkrácené dodávky plynu zasáhly i Balkán, napsala agentura Reuters. Nižší dovoz hlásí Bulharsko, Chorvatsko i Turecko. Řecko dostává dvě třetiny běžného množství.

Odborníci zastávají názor, že plynem určeným pro Evropu si Ukrajina kompenzuje propad v dodávkách. Nicméně tamní energetická společnost Naftogaz dnes obvinila ruský Gazprom, že surovinu určenou pro Evropu odčerpává jeho modalvská pobočka.

Řešení konfliktu zatím není na obzoru, obě strany se obviňují z neochoty jednat. Před víkendem navštívili Českou republiku zástupci Gazpromu a vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra vládu ujistil, že české občany nemusí spor mezi Ukrajinou a Ruskem znepokojovat. Evropská unie nehodlá do sporu zasahovat s odůvodněním, že jde především o obchodní při.

Evropská komise chce obě země přimět k řešení

Během tohoto týdne by podle Vondry měla skupina odborníků, včetně zástupců z Česka, zkontrolovat, zda na hranicích Ruska a Ukrajiny s dalšími evropskými státy nejsou dodávky plynu omezené.  

"Jsme aktivní, ale pořád trvá ten hlavní přístup - že se jedná o bilaterální komerční vztah a o vztah mezi ukrajinskou vládou a ruskou administrativou. V minulosti se řada významných evropských politiků snažila do toho vstoupit a nikdy neuspěla," prohlásil dnes k otázce plynu premiér Mirek Topolánek.

Zároveň doplnil, že dnes odlétá do Kyjeva ministr Říman s dalšími pracovníky, specialisty a se zástupci Evropské komise. "Budeme se snažit přimět obě strany sporu k řešení. Scénáře z hlediska zásob a zásobníků plynů nejsou negativní, ale jsme připraveni na všechny varianty," řekl Topolánek.

Z Ruska pocházejí zhruba čtyři pětiny plynu spotřebovávaného v tuzemsku.

 

Právě se děje

Další zprávy