Do čínské ekonomiky tečou další miliardy

eko
15. 11. 2005 7:30
Peking - Světové koncerny razantně rozšiřují čínské kapacity, jednorázové investice dosáhnout v přepočtu miliard korun.

Toyota
Japonský výrobce aut Toyota plánuje zvýšit roční výrobu motorů v již existujícím joint venture s čínskou firmou Guangzhou Automobile Group. Obě strany společně budou investovat 235 milionů USD do druhé výrobní linky, která tak zvýší roční výrobu motorů z dnešních 300.000 na 500.000 kusů. Nová linka ve společném podniku Guangqi Toyota Engine Company bude v plném provozu ke konci roku 2006. Tyto motory budou využity jak k výrobě aut v Číně, tak k exportu do Japonska. Guangzhou Toyota Motor Company, joint venture na výrobu aut, který patří Toyotě a Guangzhou Automobile Group, byla založena s cílem vyrábět model Camry.

Honda
Další japonský producent aut Honda oznámil plán investovat 98 milionů USD do nové továrny na výrobu převodovek a motorových dílů v provincii Guandong. Nová firma Honda Auto Parts Manufacturing bude 100% vlastněná společností Honda Motor (China) Investment, a bude dodávat své výrobky již existujícím třem joint ventures, která má Honda v Číně. Nová továrna bude mít kapacitu 240.000 motorů za rok a bude zaměstnávat 500 lidí. Továrny vyrábějící auta Honda zahrnují Guangzhou Honda Automobile Company, joint venture s Denway Motors a Dongfeng Honda Automobile Company, joint venture s Dongfeng Motor Corp. Guandong Honda Automobile (China) Company vyrábí pak auta jen na export. Kapacita těchto tří továren má v příštím roce dosáhnout 530.000 aut. Honda předpokládá pro rok 2005 prodej svých aut v Číně ve výši 261.000 kusů, což je meziroční navýšení o 23%.

DaimlerChrysler
Německo-americký výrobce aut DaimlerChrysler oficiálně zahájil financování nákupu svých vozidel v Číně. Pekingský DaimlerChrysler Auto Finance (China) bude první firmou v Číně nabízející zároveň financování jak osobních tak nákladních aut. DaimlerChrysler je pátým zahraničním výrobcem aut, který nabízí financování, další jsou General Motors, Volkswagen, Toyota a Ford.

Rolls-Royce
Rolls-Royce dokončil výstavbu své výrobní základny v Shanghai (investice 10 milionů USD). Nová továrna bude hlavně vyrábět a montovat lodní šrouby, kormidla, kontrolní a řídící systémy pro lodě a palubní stroje. Čínský lodní trh má obrovský potenciál a Shanghai by se měla stát největším světovým výrobcem lodí, jakmile bude v roce 2007 dokončena loděnice Changxing Island (investice 3,6 miliardy USD).

Danone
Francouzský gigant Danone zvyší svůj podíl v čínské firmě Shanghai Bright Dairy and Food Co. o 1,85% a bude tak mít celkový podíl 11,55%. Danone nakoupí 19,26 milionu akcií (1,85% z celkového počtu) od Dazhong Transportation (Group) za 8,93 milionu USD. Dalším akcionářem firmy je pak Shaghai Industrial Holdings. Shanghai Bright Dairy and Food Co. je třetím největším producentem mléčných výrobků v Číně za Mengniu a Sanyuan Food

Roche
Švýcarský producent léčiv Roche otevřel novou továrnu v Číně (investice 17,31 milionu USD). Vyrábět se budou dva léky, které se nejlépe v Číně prodávají, a to Cellcept, který se užívá při transplantacích a Xeloda, což je chemoterapeutický lék. Roche investoval v posledních deseti letech v Číně okolo 247 milionů USD a plánuje pokračovat, protože prodeje v Číně se této firmě zvyšují meziročně o 20%. V minulém roce otevřel Roche v Shanghai R and D centrum (investice 11 milionů USD).

 

Právě se děje

Další zprávy