Další rána Řecku, pojišťovny přestávají krýt export

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
31. 5. 2012 9:35
Největší pojistitel exportních úvěrů přestal pojišťovat vývozy do Řecka
Foto: Reuters

Frankfurt - Největší světový pojistitel exportních úvěrů Euler Hermes přestal pojišťovat vývozy do Řecka. Společnost uvedla, že důvodem jejího kroku jsou rostoucí rizika toho, že v případě odchodu vysoce zadlužené země z eurozóny nebude export do Řecka uhrazen.

"Euler Hermes se rozhodl, že v dohledné době nebude nadále krýt dodávky do Řecka," řekl mluvčí firmy agentuře Reuters. Dodal, že dosavadní smlouvy Euler Hermes dodrží a že svůj krok přehodnotí, "jakmile se situace zlepší".

Už minulý týden firma, kterou vlastní největší německá pojišťovna Allianz, uvedla, že by mohla omezit krytí vývozu do Řecka. Své pozice vůči Řecku před tamními volbami chystanými na 17. června přehodnocují další exportní pojišťovny.

Přestože většina exportních obchodů není kryta pojištěním, je to pro Řecko problém už z toho důvodu, že země je na dovozech závislá. Loni obchodní bilance státu byla zhruba 25 miliard eur v mínusu.

Pojišťovny se bojí devalvace

Německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung připomíná, že další významný německý pojistitel exportu Coface Deutschland zastavil pojišťování nových obchodů s Řeky již v půlce listopadu. Citují mluvčího společnosti, který tehdy řekl: „Řecká rizika již není možné spolehlivě spočítat“. Firma také již v listopadu upozorňovala na to, že výrazně roste dynamika, se kterou řečtí obchodníci přestávají platit své závazky.

V posledních nerozhodných volbách v Řecku z 6. května výrazně ztratily dosud dominantní strany, které podporují plnění podmínek záchranného mezinárodního úvěru, na němž je nyní Řecko plně závislé. Získaly naopak radikální strany, které vystupují proti dohodnutým úsporám a reformám. Jejich vítězství v nových volbách by zřejmě vedlo k zastavení úvěrů, bankrotu země a jejímu odchodu z eurozóny.

Po odchodu Řecka z měnové unie by tamní firmy musely přejít na staronovou řeckou měnu, jejíž kurz by zřejmě prudce klesl. To by dramaticky snížilo schopnost řeckých dovozců platit faktury účtované v eurech. Evropští vývozci by tak utrpěli vysoké ztráty, jejichž náhradu by si nárokovaly u svých pojišťoven.

Obchodní pojišťovny začínají postupně snižovat svou angažovanost i vůči Španělsku a Itálii. To jsou další zadlužené země, které by po bankrotu Řecka mohly spadnout do dluhové krize.

Většina exportu bez pojištění

Asociace německých vývozců BGA kvůli snížené dostupnosti komerčního pojištění žádá o podporu vládu. Německo už tento měsíc reaktivovalo program státního pojištění exportních úvěrů poté, co k tomu dala v dubnu souhlas Evropská komise, uvedl zástupce BGA Gregor Wolf.

Většina evropského exportu pojištěna není. Pojištění exportních úvěrů si kupuje jen asi 15 procent britských vývozců a asi 25 procent německých.

Pojišťovna Euler Hermes pokrývá zhruba třetinu světového trhu pojištění exportu a v minulém roce uzavřela pojistné kontrakty v hodnotě 702 miliard eur.

Řecká konkurenceschopnost výrazně klesala v poslední dekádě, kdy byla země v eurozóně, a výsledkem jsou obrovské schodky obchodní bilance. Řecko loni dovezlo zboží v hodnotě 45,6 miliardy eur (asi 1,2 bilionu Kč) a vyvezlo jen za 20,2 miliardy eur, uvádějí údaje Mezinárodního měnového fondu. Německý vývoz do Řecka loni klesl o 14 procent na 5,1 miliardy eur.

 

Právě se děje

Další zprávy