Další kolo boje o Jukos: Italové kupují část Gazpromu

dkl, čtk
4. 4. 2007 11:32
Italské firmy koupily majetek za 122 miliard
Bývalý šéf Jukosu Michail Chodorkovskij je nyní ve vězení
Bývalý šéf Jukosu Michail Chodorkovskij je nyní ve vězení | Foto: AP

Moskva - Další aukcí pokračoval rozprodej majetku kdysi největší ruské společnosti Jukos.  Tentokrát si na své přišli Italové.

Společnost Eni-Něftěgaz, která je divizí italských energetických firem Eni a Enel, získala plynárenský majetek zkrachovalé firmy. Jeho součástí je i dvacetiprocentní podíl v Gazprom Něfť, ropné divizi ruského plynárenského monopolu Gazprom.

Gazprom již dříve oznámil, že v případě, že podíl v divizi Gazprom Něfť získají italské firmy, má opci na odkup tohoto podílu.

Prodaný majetek, za který Italové dali 122 miliard korun, má tržní hodnotu 83,8 miliardy. Aukce se zúčastnily také dceřiná společnost ruského producenta zemního plynu Novatek a divize státní ropné firmy Rosněfť.

Pohled na druhou a třetí fázi výstavby ropovodu v přístavu Assalujeh v Perském zálivu, 1400 km jižně od Teheránu
Pohled na druhou a třetí fázi výstavby ropovodu v přístavu Assalujeh v Perském zálivu, 1400 km jižně od Teheránu | Foto: Reuters

Přihlášku původně podalo sedm společností, pouze čtyři však uložily požadovanou zálohu a jedna byla dodatečně vyloučena.

Z vrcholu na dno

Jukos byl kdysi největším producentem ropy v Rusku. Společnost ale musela vyhlásit bankrot poté, co po ní úřady začaly požadovat daňové nedoplatky v řádu desítek miliard dolarů.

Podle pozorovatelů to způsobily politické ambice někdejšího šéfa firmy a hlavního akcionáře Michaila Chodorkovského. Ten byl odsouzen na osm let vězení za zpronevěru a daňové úniky.

Stát již na konci roku 2004 prodal kvůli daňovým nedoplatkům hlavní těžební divizi Jukosu. Koupila ji nastrčená firma, která ji vzápětí prodala Rosněfti. Ta se díky tomu stala přes noc třetím největším producentem ropy v Rusku.

 

Právě se děje

Další zprávy