Slovenskou Družbu chce správce Jukosu

dkl, ČTK, Vedomosti
13. 3. 2007 18:21
Moskva - O 49 procent firmy Transpetrol se hádá konkurzní správce Jukosu a nizozemský trust. Zájem má ale i Slovnaft.
Bývalý majitel Jukosu Michail Chodorkovsij si odpykává trest za daňové úniky
Bývalý majitel Jukosu Michail Chodorkovsij si odpykává trest za daňové úniky | Foto: AP

Eduard Rebgun, konkurzní správce ropného gigantu Jukos, se snaží ze všech sil získat zahraniční aktiva společnosti, kterou vede k úpadku. Podle deníku Vedomosti se mu to nedaří a věc se týká i slovenské firmy Transpetrol, která provozuje slovenskou část ropovodu Družba.

Touto větví ropovodu se do Česka dostává většina ruské ropy. Přesto zatím není jasné, kdo bude nakonec držet téměř padesátiprocentní balík akcií této společnosti.

Pohled na druhou a třetí fázi výstavby ropovodu v přístavu Assalujeh v Perském zálivu, 1400 km jižně od Teheránu
Pohled na druhou a třetí fázi výstavby ropovodu v přístavu Assalujeh v Perském zálivu, 1400 km jižně od Teheránu | Foto: Reuters

Manažeři sobě

Hlavními hráči jsou totiž Nizozemci Bruce Misamore a David Godfri. Misamore patřil k předním manažerům kolosu Jukos a se svým kolegou šéfovali dceřiné společnosti Jukosu nazvané Yukos Finance.

Správci konkursní podstaty se podařilo tyto manažery odvolat v srpnu 2006. Jenže ti před svým odchodem stačili vyvést akcie Transpetrolu a litevské rafinérie Mažeikiu do svého trustu Stichting Administratiekanto.

Podle nizozemských zákonů nemůže s akciemi nyní nakládat ani Jukos ani Yukos Finance. Proto se Rebgun obrátil na arbitrážní soud.

Ruský právník Sergej Sokolov ale tvrdí, že bude muset konkursní správce Jukosu a jeho lidé dokázat, že Godfri a Misamore nepřesunuli akcie z dceřiné firmy do trustu "v zájmu společnosti a jejích akcionářů".

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Boj o necelou polovinu

Majoritním vlastníkem Transpetrolu je s 51 procenty Slovensko. O zbylých 49 procentech nyní rozhodují arbitři, zájem o ně ale má nejen Jukos a nizozemští manažeři.

Jukos akcie získal za 74 milionů dolarů, tedy asi 1,5 miliardy korun v roce 2002. Přitom loni za ně Russněfť nabízel 103 milionů dolarů, tedy 2,1 miliardy korun. Tuto transakci ale zablokovala slovenská vláda.

O cenné papíry má zájem i ruský Gazprom, slovenský Slovnaft, maďarská společnost MOL, česká ČEPS, ale i polský PERN, uvádí deník Vedomosti.

Posledně jmenovaní byli ochotni dát i 120 milionů dolarů, což je více než 2,5 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy